Ημερίδα για τους Οικογενειακούς Φροντιστές ασθενών με άνοια και εγκεφαλικές βλάβες

  • Γιάννα Σουλάκη
φροντιστές
Εκδήλωση για τους οικογενειακούς φροντιστές με τίτλο: "Φροντίζοντας τους φροντιστές", διοργανώνει στην Αθήνα το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ. 

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, διοργανώνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την 3η Ημερίδα: «Φροντίζοντας τους φροντιστές», που έχει επίκεντρο τους φροντιστές ασθενών με άνοια και εγκεφαλικές βλάβες.

Στην εκδήλωση, ειδικοί επιστήμονες θα αναφερθούν αναλυτικά στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους οικογενειακούς φροντιστές, καθώς προβλέπει το δικαίωμα κατά το ελάχιστον 5 ημερών άδειας για τον φροντιστή κάθε χρόνο και το δικαίωμα αιτήματος στον εργοδότη ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ή εργασία από το σπίτι για μια περίοδο έως έξι μήνες.

Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τους εργαζόμενους φροντιστές από διακρίσεις ή απολύσεις από την άσκηση αυτών των νέων δικαιωμάτων. Τέλος η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία  προωθεί τον διάλογο για την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η ημερίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, τον Δρ. Δημήτριο Κόντη, την Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου. Άλλοι ομιλητές είναι η κα Nadia Kamel, εκ μέρους των Eurocarers, η κα Donna Walsh, διευθύντρια  της EFNA, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) και η Claudia Marinetti, διευθύντρια του οργανισμού που συνεισέφερε στην υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας Mental Health Europe. Η ημερίδα οργανώνεται με τη στήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Βουλευτού Επικρατείας κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Συμμετέχουν οι φορείς ΠΕΨΑΕΕ, ΕΠΑΨΥ, ΕΔΡΑ, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελαρόπουλος», Φροντίζω, Άγγιγμα Ζωής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ημερίδα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Αθηναίων και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), ενώ θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η κα Nadia Kamel εκ μέρος των Eurocarers, η κα Donna Walsh, διευθύντρια  της EFNA, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) και η διευθύντρια του οργανισμού Mental Health Europe κυρία Claudia Marinetti.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά μόνο με δήλωση συμμετοχής:

Υπεύθυνος: κ. Σπύρος Ζορμπάς , Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ 

Μέλος ΔΣ World Federation for Mental Health