Η μελαγχολία του φθινοπώρου δεν είναι ανίκητη. Πώς να την αντιμετωπίσετε

 • Ρούλα Τσουλέα
μελαγχολία
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που λατρεύουν οι ποιητές, οι στιχουργοί και οι ρομαντικές ψυχές. Τα φύλλα που ξεθωριάζουν και αργοσβήνουν στο έδαφος… Το «ρόδινο σούρουπο, ώρα μυροφόρα» (Λ. Μαβίλης) που έρχεται απρόσμενα νωρίς…  Τα πρωτοβρόχια που καθαρίζουν θαρρείς τις πληγές του κόσμου και αναδύουν το καλύτερο άρωμα της γης…

Το φθινόπωρο, η φύση αλλάζει. Και μαζί της, αν δεν λάβουμε εγκαίρως μέτρα, κινδυνεύουμε να αλλάξουμε κι εμείς. Γιατί δεν θέλει και πολύ για να νιώσει κανείς πως από τη ρομαντική διάθεσή του, βρίσκεται εγκλωβισμένος στη μελαγχολία του.

Η μελαγχολία αυτή δεν πηγάζει από κάποια εγγενή προδιάθεση. Κάθε εποχή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο. Το φθινόπωρο είναι η κατ’ εξοχήν εποχή της «πεσμένης» ψυχικής διάθεσης. Γενεσιουργός αιτία γι’ αυτό η αναπόφευκτη μείωση της έκθεσή μας στο φυσικό φως του ήλιου. Η μείωση αυτή οδηγεί σε ελαττωμένη έκκριση από τον εγκέφαλο δύο βασικών ουσιών:

 • Της σεροτονίνης (η «ορμόνη της ευεξίας»)
 • Της μελατονίνης (η «ορμόνη του ύπνου»)

Επακόλουθο; Γινόμαστε επιρρεπείς στη θλίψη, το άγχος, την απογοήτευση και τις πιεστικές σκέψεις. Παρουσιάζουμε επίσης διαταραχές στον συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού, αλλά και στον ύπνο, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ψυχική μας διάθεση.

Στο σημείο αυτό οι επιλογές είναι δύο: ή θα αφεθούμε στη μελαγχολία του φθινοπώρου και θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα ή θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα για να ξαναδούμε την φωτεινότερη πλευρά της ζωής. Ει μη τι άλλο, «το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι», όπως είπε και ο Αλμπέρ Καμύ.

Τι να κάνετε

Για να καταπολεμήσετε τη μελαγχολία που σας κυκλώνει, μπορείτε να κάνετε πολλά. Δοκιμάστε τα εξής:

 • Βγείτε στο φυσικό φως. Η έκθεση στο φως του ήλιου επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή για να παραγάγει ο οργανισμός την βιταμίνη D που χρειάζεται. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την επαρκή έκκριση σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Αν η έκθεση στον ήλο συνδυαστεί με άσκηση ή με βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα, η ευεργετική επίδρασή της θα ενταθεί.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Είναι η μοναδική σταθερά που θα έχετε στη ζωή σας. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε συστηματικά, να μην καπνίζετε και να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου και έγερσης.
 • Οργανώστε σωστά τον χρόνο σας. Για να μην νιώθετε «πνιγμένοι», ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας και καταγράψτε τις υποχρεώσεις της ημέρας. Στο τέλος κάθε μέρας να σημειώνετε ποιες από αυτές διαχειριστήκατε και τι έμεινε για την επομένη. Μην παραλείπετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για ό,τι καταφέρνει.
 • Πείτε «όχι» στην αναβλητικότητα. Μην αφήνετε ποτέ για αύριο ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα χωρίς να πιεστείτε. Διαχειριστείτε τις υποχρεώσεις σας με βάση την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό σας, για να μην βαραίνουν αναίτια το μυαλό σας.
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όταν νιώθετε μελαγχολία, είναι απαραίτητο να δίνετε περιθώριο στον εαυτό σας για να αποδράσει, έστω και νοερώς. Αν δεν μπορείτε να κάνετε μία μονοήμερη εκδρομή ή μία μεγάλη βόλτα, αποφορτιστείτε ονειροπολώντας και ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Η αλλαγή «παραστάσεων», μεταφορικά ή κυριολεκτικά, θα φρεσκάρει τις σκέψεις σας και θα σας ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η μελαγχολία.
 • Ενισχύστε τον οργανισμό σας. Ορισμένα προϊόντα συμβάλλουν αποδεδειγμένα και με ασφάλεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Ο πιο φυσικός τρόπος για καλή ψυχική διάθεση

To Solumag Saffron & curcumin αποτελεί τον πιο γρήγορο, εύκολο, φυσικό και γευστικό τρόπο για να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση.

Η σύνθεσή του είναι βασισμένη στο Saffron (Affron®), ένα κλινικά μελετημένο εκχύλισμα σαφράν (Crocus sativus L.) που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες, περιορίζοντας σημαντικά:

 • Την κατάθλιψη
 • Την κόπωση
 • Τη σύγχυση
 • Τον θυμό
 • Το αίσθημα πίεσης

μελαγχολία

Ένα φακελάκι Solumag Saffron & curcumin την ημέρα σε λίγο νερό, αρκεί για να νιώσετε την ψυχική ευεξία και χαλάρωση που χρειάζεστε. Έχει ιδιαίτερα εμπλουτισμένη σύνθεση με μαγνήσιο, υψηλής βιοδιαθεσιμότητας κουρκουμίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος B, που προάγουν την ψυχολογική λειτουργία, ενισχύουν τη μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το Solumag Saffron & curcumin είναι ένας φυσικός και εύγευστος τρόπος για να δείτε την θετική πλευρά της ζωής. Η χρήση του παράλληλα με φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Επιπλέον, το προϊόν δεν περιέχει σάκχαρα, λιπαρά, γλουτένη, σόγια, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ωστόσο, κατά τη χρήση του πρέπει να προσέχετε τα εξής:

 • Να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Tα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.
 • Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας.
 • Να φυλάσσεται σε μέρος ξηρό και δροσερό (15-25° C), μακριά από παιδιά.
 • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας

Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ: 49927/28-5-2021 (ο αριθμός γνωστοποίησης δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ).

Κεντρική φωτο: iStock