Η «Lexie» του Gray’s Anatomy πάσχει από διπολική διαταραχή! Τι δήλωσε – Τι συμπτώματα βιώνει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διπολική διαταραχή
Η ηθοποιός Chyler Leigh έχει αναλάβει ορισμένους απαιτητικούς ρόλους στην καριέρα της, όπως εκείνον της “Lexie Gray” στην διάσημη σειρά “Gray's Anatomy” μέσα από την οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό.

Αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία στην ζωή και την καριέρα της ήταν να μάθει να ζει και να διαχειρίζεται τη διπολική διαταραχή με την οποία έχει διαγνωστεί.

Διαγνώστηκα λίγο πριν κλείσω τα 30 μου, αλλά ήξερα από πολύ μικρή ηλικία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μέσα μου. Είχα πρόβλημα να πορευτώ στη ζωή γενικότερα. Από πολύ νωρίς έμαθα να καταπίνω τα συναισθήματά μου και άρχισα να πέφτω σε μια δίνη από συναισθήματα άνευ αξίας, λέει η Leigh.

Η διπολική διαταραχή, επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια χρόνια ψυχιατρική πάθηση. Μπορεί να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην ψυχική διάθεση, την ενέργεια και τα επίπεδα δραστηριότητας. Τα άτομα με διπολική διαταραχή συνήθως βιώνουν έντονες εναλλαγές μεταξύ επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η διπολική διαταραχή: Συμπτώματα και πώς φαίνονται στην συμπεριφορά του ατόμου

«Η μανία ερχόταν κι έφευγε, αλλά η κατάθλιψη ένιωθα ότι ήταν πάντα εκεί, μέσα μου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που εκδηλώνεται η μανία: είχα ακραία ευερεθιστότητα και ένιωθα σαν ένας κινητήρας που λειτουργεί στα κόκκινα, δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθόλου και ένιωθα αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, σαν να ήμουν υπό την επήρεια ουσιών. Ως έφηβη, έκανα πολλά ναρκωτικά και αυτό με έκανε να αισθάνομαι προσωρινά καλύτερα, αλλά η επακόλουθη κατάπτωση ήταν καταστροφική, είπε ο Leigh.

Η 37χρονη σήμερα Chyler Leigh δεν ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της με διπολική διαταραχή. Η μητέρα της έχει επίσης διαγνωστεί με την πάθηση.

“Όταν προσπαθούσα να μιλήσω για το πώς νιώθω, δεν νομίζω πως οι γονείς μου ήταν σε θέση να με ακούσουν πραγματικά. Η μητέρα μου δεν είχε διαγνωστεί μέχρι αργότερα στη ζωή της και δεν ήξερε πώς να αναζητήσει το κατάλληλο είδος βοήθειας για εκείνη», είπε. Η Leigh έχει αποξενωθεί από την μητέρα της λίγο αφότου έκλεισε τα 20 της χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Διπολική διαταραχή: Απλό ερωτηματολόγιο που «δείχνει» πιθανό πρόβλημα

Μέχρι τα 27 της, η Chyler είχε αποκτήσει τρία παιδιά, ήταν παντρεμένη και είχε μια πολυάσχολη καριέρα ως ηθοποιός.

«Ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Έφτασα στο σημείο όπου ισορροπούσα ανάμεσα σε διαφορετικές φαρμακευτικές συνταγές και εφάρμοζα στον εαυτό μου μια υπερ-φαρμακευτική θεραπεία για να μουδιάζω τα συναισθήματά μου και απλά να τα κάνω να υποχωρούν», είπε.

Με την υποστήριξη του συζύγου της, Nathan West, αναζήτησε τελικά βοήθεια πριν από περίπου 10 χρόνια. Νοσηλεύτηκε για περίπου μία εβδομάδα. Είπε ότι δεν ήθελε καν να ακούσει ότι είχε διπολική διαταραχή. Δεν ήθελε να γίνει διάγνωση!

διπολική διαταραχή

Η Chyler Leigh και ο σύζυγός της, Nathan West, ο οποίος την έχει βοηθήσει πολύ στο να αντιμετωπίσει την διπολική διαταραχή

«Δεν ήθελα να μπω σε αυτό το κουτάκι της κοινωνίας. Η μεγαλύτερη νίκη μου είναι να μιλάω τώρα γι’ αυτό και να μην νιώθω ντροπή».

Γι’ αυτό σήμερα η Leigh είναι εκπρόσωπος της νέας εκστρατείας Be Vocal: Speak Up for Mental Health. «Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό. Μοιραστείτε την ιστορία σας, δεν είστε μόνοι, ένας στους πέντε ενήλικες ζουν με κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Έχετε τόσα πολλά για να είστε υπερήφανοι».

Η Leigh είπε ότι παίρνει φάρμακα, πηγαίνει στη θεραπεία της και προσπαθεί να μείνει ενήμερη και με επίγνωση για τη διπολική διαταραχή.

«Τρώω καλύτερα, φροντίζω τον εαυτό μου και εστιάζω σε ένα πράγμα κάθε φορά. Ξέρω ότι δεν χρειάζεται να είμαι τέλεια. Όταν βιώνω μια όμορφη στιγμή, δεν χρειάζεται πια να φοβάμαι ότι ανά πάσα στιγμή όλα θα καταρρεύσουν, είπε.

«Έχω πραγματικά μάθει να φροντίζω τον εαυτό μου, αντί να τον βάζω τελευταίο στις προτεραιότητές μου. Ήταν ένας πραγματικός αγώνας από πολλές απόψεις, αλλά έχω απίστευτη υποστήριξη από τον σύζυγό μου και την πεθερά μου, τους φίλους και την οικογένειά μου. Έχω πραγματικά περιβάλλει τον εαυτό μου με μια καλή ομάδα ανθρώπων», είπε.

Τα παιδιά της, ηλικίας 10, 13 και 16 ετών, αποτελούν μια ακόμη προτεραιότητα. «Η μεγαλύτερη αποστολή μου είναι τα παιδιά μου και το να μπορώ να κάνω ισχυρές, ουσιαστικές συνομιλίες μαζί τους», είπε η Leigh.

Πηγή: https://consumer.healthday.comhttps://www.instagram.com