Γιατρός τραγουδά σε καρκινοπαθείς να τους φτιάξει το κέφι [vid] – Πότε η μουσική είναι «φάρμακο»

  • Iatropedia
μουσική
Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής είναι γνωστή από τον Πλάτωνα, ο οποίος σε πολλά εργα του (Τίμαιος, Πολιτεία, Νόμοι) τόνιζε ότι έχει ιαματικές ιδιότητες. Ετσι, ψυχίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), αποφάσισε να ... "συνταγογραφήσει" μερικές δόσεις μουσικής στους καρκινοπαθείς του νοσοκομείου.

Ο εκπληκτικός ψυχίατρος του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ ονομάζεται Βασίλης Ξημέρης. Με τη συνοδεία δύο συναδέλφων δημιούργησε ένα μουσικό τρίο και χάρισε στους ασθενείς της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου ένα ευχάριστο απόγευμα, με σκοπό να τους βοηθήσει να ξεχάσουν για λίγες στιγμές, τα βάσανα της αρρώστιας τους.

O γιατρός με τις δύο νοσηλεύτριες και μία κιθάραα γύρισαν όλους του θαλάμους της κλινικής και πρόσφεραν υπέροχες στιγμές τους αρρώστους. Μελετώντας την ανθρώπινη ψυχή, ο Βασίλης Ξημέρης, γνωρίζει καλά ότι η μουσική είναι «φάρμακο».  Το video αναρτήθηκε στα social media και έκανε το γύρω το διαδικτύου, αποσπώντας θριαμβευτικές κριτικές.

Δείτε το:

Πηγή: cretalive.gr

Γιατί η μουσική είναι «φάρμακο»

Σε παλαιότερη ομιλία του ο καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και συνθέτης, Θανάσης Δρίτσας, είχε μιλήσει για τα θεραπευτικά οφέλη της μουσικής. Συγκεκριμένα στην  ομιλία του, με τίτλο: «Μουσική: μια συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση στη σύγχρονη ιατρική» είχε αναφέρει:

«Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα οι επιστήμονες δεν είχαν συστηματικά παρατηρήσει και μελετήσει τις επιδράσεις της μουσικής σε παραμέτρους της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στις ΗΠΑ δημιουργείται μια σύνθετη επιστημονική ομάδα (American Music Therapy Association-AMTA), n οποία θα αποτελέσει και τον πρώτο επίσημο πυρήνα κλινικής εφαρμογής και έρευνας της μουσικοθεραπείας. Θα πρέπει εδώ να αναφέρει κανείς ότι η δημιουργία του ΑΜΤΑ βασίσθηκε σε μια απλή κλινική παρατήρηση: σε νοσοκομεία των ΗΠΑ στα οποία νοσηλεύονταν τραυματίες Βετεράνοι του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου η ανάρρωση ασθενών στους θαλάμους όπου υπήρχε ζωντανή μουσική ήταν ταχύτερη σε σχέση με τους θαλάμους χωρίς μουσική».

Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών έχει θεραπευτική επίδραση η μουσική

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο – συνθέτη, Θανάση Δρίτσα, η ανακουφιστική θεραπεία καρκινοπαθών, είναι ανάμεσα στους στόχους και τις εφαρμογές της μουσικοθεραπείας στην ιατρική.

‘Αλλες ασθένεις στις οποίες η μουσική έχει θεραπευτική επίδραση, είναι:

  • Αντιμετώπιση πόνου
  • Αντιμετώπιση ψυχοσωματικού stress
  • Τοκετός Μονάδες νεογνών & πρόωρων βρεφών
  • Μετεγχειριτική ανάρρωση
  • Ανακουφιστική θεραπεία καρκινοπαθών
  • Μονάδες εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών
  • Αντιμετώπιση καταθλιπτικών ασθενών
  • Βελτίωση επικοινωνίας ψυχιατρικών ασθενών
  • Αύξηση αισιόδοξης στάσης και θετικής σκέψης
  • Ενίσχυση ανοσοβιολογικού συστήματος