Γιατί το να εγκαταλείψετε την προσπάθεια για έλεγχο θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τη ζωή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έλεγχος
Η ανάγκη για έλεγχο είναι φυσική, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή μας πιο περίπλοκη.

Το να νιώθεις την ανάγκη να έχεις τον έλεγχο είναι κάτι φυσικό. Είναι κάτι που όλοι θέλουμε από τη φύση μας και νιώθουμε καλύτερα όταν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν μπορούμε ποτέ να ελέγξουμε τα πάντα. Η προσπάθεια να το κάνουμε αυτό οδηγεί σε πολλά διαφορετικά αρνητικά συναισθήματα όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προσπαθούμε να τα “αναγκάσουμε” να συμβούν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την ευτυχία σας στη ζωή, αλλά ένας από τους πιο απλούς και χειροπιαστούς είναι να… αφήσετε την προσπάθεια για έλεγχο.

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη για έλεγχο;

Η επιθυμία να μπορούμε να ελέγχουμε το περιβάλλον και τις περιστάσεις μας είναι ριζωμένη στη συνείδησή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον κόσμο μας, τόσο πιο ασφαλείς νιώθουμε. Αντιστοίχως, όσο λιγότερα γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο φοβόμαστε. Η ανάγκη για έλεγχο έχει τις ρίζες της άμεσα στον φόβο: συγκεκριμένα, στον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί εκτός του ελέγχου μας.

Πώς η προσπάθεια να ελέγχουμε τα πάντα επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας

Μπορεί να είναι φυσικό να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα, αλλά αυτό δεν το κάνει και κάτι υγιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η προσπάθεια ελέγχου των πάντων θα μπορούσε να αποτύχει μακροπρόθεσμα:

Αυξημένο στρες και άγχος

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα μπορεί να βιώσουν περισσότερο άγχος από εκείνους που δεν το κάνουν. Η απλή πράξη του να αισθάνεται να εκτός ισορροπίας όταν αισθάνεται απαραίτητο να έχει τον έλεγχο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή του πίεση.

Μια μελέτη σημείωσε ότι είναι πιο καταστροφικό όταν τα πράγματα δεν πάνε “σύμφωνα με το σχέδιο” για τους ανθρώπους που αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα παρά για εκείνους που αισθάνονται λιγότερη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο.

Περισσότερη κριτική

Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελέγχετε τα πάντα στη ζωή, το να νοιάζεστε υπερβολικά για το πώς πάνε τα πράγματα εκτός ελέγχου σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κριτική για όλα όσα συμβαίνουν. Όταν δεν ελέγχετε τα αποτελέσματα ώστε αυτά να είναι όπως εξαρχής τα θέλατε, είναι λογικό να μην σας αρέσουν.

Και το να είμαστε πιο επικριτικοί μπορεί να μας κάνει πιο νευρωτικούς, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο γινόμαστε σταδιακά πιο δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας. Και η κριτική των άλλων μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, οδηγώντας τους να επικρίνουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Πώς να αφήσετε την εμμονική προσπάθεια για έλεγχο

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αποφασίσει ότι προτιμάτε να είστε ήρεμοι και καλά συνδεδεμένοι με τους άλλους, παρά να είστε αγχωμένοι και επικριτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα σας ενδιαφέρει να μάθετε τι να κάνετε για να εγκαταλείψετε την έμφυτη ανάγκη σας για έλεγχο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση:

Διακρίνετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Δεν υπάρχει τρόπος να εγκαταλείψετε τον έλεγχο μέχρι να μάθετε πού χρειάζεται στη ζωή. Κάντε έναν απολογισμό του τι συμβαίνει. Σκεφτείτε τους τομείς της ζωής που βρίσκονται στον έλεγχό σας και αυτούς που δεν είναι.

Αφού καθορίσετε ποιες εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία, εστιάστε στο να απεμπλακείτε από εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες δεν έχετε τον έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει την αποσύνδεση του εαυτού σας από τα αποτελέσματα και τη διαφορετική μεταχείριση των άλλων ανθρώπων όταν δεν συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θέλετε.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποδεχτείτε ένα αποτέλεσμα που ξέρετε ότι ήταν εξαρχής εκτός του ελέγχου σας.

Εξασκηθείτε στο να “ζείτε την στιγμή”

Περιγραφικά αυτό σημαίνει το να εστιάζεις στο τώρα και να εκτιμάς οτιδήποτε καλό την στιγμή που συμβαίνει. Αυτό θα σε βοηθήσει να εγκαταλείψεις την ανάγκη για έλεγχο. Σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πιέζεστε από την έμφυτη τάση σας για έλεγχο. Μειώνει επίσης το άγχος, το οποίο αυξάνεται με την ανάγκη για έλεγχο.

Ημερολόγιο!

Η καταγραφή των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα επίπεδα άγχους σας. Όταν διατηρείτε ένα ημερολόγιο, μπορεί να είστε σε θέση να αναλογιστείτε τα πράγματα με πιο βαθύ τρόπο από ό,τι αν τα σκέφτεστε απλώς. Για τα άτομα που αισθάνονται την ανάγκη να έχουν τον έλεγχο, το ημερολόγιο μπορεί να σας δώσει μια διέξοδο γι’ αυτά τα συναισθήματα χωρίς να τους επιτρέπει να ενισχυθούν και να διογκωθούν μέσα σας.

Υποστήριξη από άλλα πρόσωπα

Τέλος, δεν χρειάζεται να περάσετε από αυτή τη διαδικασία μόνοι σας! Το πιθανότερο είναι ότι έχετε τουλάχιστον ένα αγαπημένο πρόσωπο που επίσης προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα στη δική του ζωή. Μοιραστείτε μαζί του ότι προσπαθείτε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια για έλεγχο. Ζητήστε τους να κάνετε μαζί την ίδια προσπάθεια και να μοιραστείτε τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Εάν κάποιος στη ζωή σας έχει ήδη πετύχει να ζει χωρίς να αποζητά διαρκώς τον έλεγχο και έχει βιώσει την ηρεμία που συνοδεύει αυτήν τη συμπεριφορά, τότε ζητήστε του συμβουλές. Πείτε του τι νιώθετε και μάθετε από αυτά που έχει καταφέρει.

Πηγή: https://www.verywellmind.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η διπολική διαταραχή: Συμπτώματα και πώς φαίνονται στην συμπεριφορά του ατόμου

Κρίση πανικού: 20 βασικά συμπτώματα για να ξέρετε τι σας συμβαίνει

Καταθλιπτικός ρεαλισμός: Όχι, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι δεν είναι απλώς πιο ρεαλιστές

Το κοινωνικό στίγμα για το σωματικό βάρος είναι όσο επιβλαβές και η ίδια την παχυσαρκία

φωτό: iStock