Γιατί οι μέλλουσες μανούλες έχουν κατάθλιψη;

  • Iatropedia
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη και το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, γιατί αυξάνει τη νοσηρότητα της μητέρας και του εμβρύου. Πώς συνδέονται αυτές οι δύο καταστάσεις; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα ποσοστά της κατάθλιψης στις γυναίκες είναι ανησυχητικά. Το 7% των γυναικών πάσχουν από κατάθλιψη , ενώ το 10-15% των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 10% πάσχει από κατάθλιψη μετά τον τοκετό.Τα ποσοστά υποτροπής σε έγκυες γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων διαταραχών της διάθεσης μπορεί να είναι έως και 50%.

Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άντρες να παθουν κατάθλιψη. Ο κίνδυνος αυτός είναι ισόβιος και περισσότερο πιθανό να συνβεί κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην εντόπιση και θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, εξαιτίας της νοσηρότητας τόσο στη μητέρα όσο και και το παιδί. Ωστόσο και η προγεννητική κατάθλιψη είναι επίσης συχνή, καθώς το 50% των περιπτώσεων της επιλόχειας κατάθλιψης φαίνεται οτι ξεκινά πριν τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και η κατάθλιψη είναι δύο καταστάσεις που όταν συνυπάρχουν επηρεάζουν η μία την άλλη. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει πολύ τον ψυχικό κόσμο και προκαλέι ψυχικές εκδηλώσεις όσο και σωματικές.

Μία γυναίκα με πολλές καθημερινές απαιτήσεις και χρόνιες ψυχικές πιέσεις μπορεί να θεωρήσει οτι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με οικονομικά προβλήματα, αρνητικά βιώματα και άσχημες προσωπικές εμπειρίες σχετικά με την ανατροφή των παιδιών μπορεί να δουν την εγκυμοσύνη με αρνητικά συναισθήματα. Αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στον ψυχικό κόσμο αν συνοδεύεται και από ενδοοικογενειακή βία.

Πολλές γυναίκες σταματούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, λόγω των ανησυχιών τους για τις ενδεχόμενες βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο τους. Αυτό εξηγεί τα υψηλά ποσοστά υποτροπής της κατάθλιψης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η σωστή διατροφή για έγκυες. Πως θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης;