Γάμος: 7 επιβλαβείς συνήθειες που πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε

  • Iatropedia newsroom
γάμος
Οι κακές συνήθειες, οι επιβλαβείς συμπεριφορές και οι κακές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν ένα γάμο στη δυστυχία ή στο τέλος του.

Ένας γάμος για να παραμείνει ευτυχισμένος με την πάροδο του χρόνου απαιτεί καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι σε όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών στα οικονομικά θέματα και τη σεξουαλική ευημερία.

Από την άλλη πλευρά μια σειρά από ανθυγιεινές, βλαβερές συμπεριφορές και κακές προτεραιότητες μέσα στη σχέση μπορεί να καθορίσουν τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας της.

Για μια υγιή και ευτυχισμένη συναισθηματική ζωή, είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα προβλήματα που οδηγούν σε διαφωνίες ή ακόμα και σε διαζύγιο. Μπορεί να είναι μικρές, καθημερινές επιβλαβείς συνήθειες που μετατρέπονται σε συζυγικές διαμάχες.

1. Κακή ή μηδενική επικοινωνία

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κακή επικοινωνία υποβαθμίζει τις σχέσεις. Εάν ο ένας ή ο άλλος σύντροφος αισθάνεται ότι δεν ακούγεται μέσα στη σχέση εισπράττει απογοήτευση και είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξει επικοινωνία.

«Αν δεν μπορούμε συχνά να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τα μικρά ζητήματα μετατρέπονται σε καταπιεσμένα, εγκλωβισμένα συναισθήματα που οδηγούν σε έκρηξη», λέει η Sara Miller, επικεφαλής του Confluent Relationship Therapy στο Σικάγο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι όταν η ένταση κορυφώνεται, οι σύζυγοι εκτοξεύουν ο ένας έναντι του άλλου σκληρές κατηγορίες και «πετροβολούνται» μεταξύ τους με απίστευτη επιθετικότητα.

Για να αποφύγετε το πρόβλημα αυτό μπείτε στα «παπούτσια» του άλλου. Ίσως έτσι μπορέσετε να καταλάβετε με ποιον τρόπο ο σύντροφός σας πληγώνεται, θυμώνει ή απογοητεύεται από μια κατάσταση.

2. Αφήνετε τρίτους να επέμβουν στο γάμο σας

Ένας γονέας, ένας φίλος ή ακόμα και ένα παιδί επηρεάζουν αρνητικά το ζευγάρι. «Όταν ένας τρίτος άνθρωπος εμπλέκεται υπερβολικά στη σχέση ενός ζευγαριού, μπορεί να το οδηγήσει σε συγκρούσεις», λέει ο ψυχοθεραπευτής David Tzall από τη Νέα Υόρκη.

Για να προστατέψετε τον γάμο σας από εξωτερικούς παράγοντες, ο Dr Tzall λέει ότι τα όρια είναι το «κλειδί». Πείτε στο άτομο που μπαίνει ανάμεσά σας ότι ο γάμος σας είναι μια σχέση μόνο για εσάς τους δύο.

3. Δεν αναζητάτε βοήθεια εάν ο σύντροφος είναι εθισμένος

Ο εθισμός έχει πολλά πρόσωπα. Εκτός από τους «συνήθεις» ύποπτους δηλαδή τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, άλλου είδους εθισμοί όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπερβολική εργασία, το shopping και ο τζόγος μπορεί να φέρουν προβλήματα μέσα στο ζευγάρι, υποστηρίζει ο Tzall.

«Όταν κάποιος παλεύει με τον εθισμό, απομακρύνεται από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο εθισμός του γίνεται το επίκεντρο, αφήνοντας λιγότερο χρόνο και συναισθηματική ενέργεια για τη σχέση», επισημαίνει ο ίδιος. Ο άνθρωπος που παλεύει με τον εθισμό ντρέπεται και αρχίζει να έχει μυστικά από τη σύντροφό του.

Ο Tzall συμβουλεύει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού είτε για ατομική θεραπεία είτε για θεραπεία ζευγαριού.

4. Δεν έχετε σωματική επαφή με το σύντροφό σας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δημιουργεί συζυγική αρμονία.

Ομοίως, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 στο Scientific Reports αποκάλυψε ότι η σωματική επαφή σχετιζόταν στενά με την αγάπη μεταξύ των συντρόφων. Το σεξ και η σωματική οικειότητα είναι, τελικά, αυτά που διακρίνουν τον γάμο και τις ερωτικές σχέσεις από άλλου τύπου σχέσεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον γάμο, όταν το σεξ και η στοργή έχουν εξαφανιστεί;

Στην εποχή μας είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν οδηγήσουν στην ελάττωση της σεξουαλικής συχνότητας. Αυτό οφείλεται συχνά στο μεγάλωμα των παιδιών, το άγχος και συχνά σε προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ένα διάστημα με λιγότερο σεξ μπορεί να είναι αρκετά φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη.

Αν όμως, σκόπιμα αποφεύγετε το σεξ, μπορεί να υπάρχουν κρυφά προβλήματα που φθείρουν τη σχέση σας. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το «γιατί» πίσω από την έλλειψη οικειότητας και τότε να κάνετε βήματα προς την σωματική επανασύνδεση με το σύζυγό σας.

5. Δεν συμφωνείτε για τα οικονομικά

H καθημερινή ζωή απαιτεί το ζευγάρι να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στα οικονομικά. Η διαφορετική προσέγγιση στον τομέα αυτό μπορεί να προκαλέσει προστριβές.

Αν και είναι φυσιολογικό ή ακόμη και υγιές στα ζευγάρια να διαφωνούν για τα χρήματα, μια δυνατή σχέση χαρακτηρίζεται από τον τρόπο με τον οποίο επιλύονται αυτές οι συγκρούσεις. Και πάλι, η καλή επικοινωνία είναι το «κλειδί».

6. Αδιαφορείτε για το σύντροφό σας

Η αδιαφορία και η απάθεια για τον σύντροφο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Μια μελέτη στο Journal of Sex & Marital Therapy απέδειξε ότι η αδιαφορία για το σύντροφο είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στην ψυχοθεραπεία.

Η απάθεια εισβάλλει στη σχέση όταν εσείς και ο σύζυγός σας παραμελείτε ο ένας τον άλλο, δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί ή δεν μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Μακροπρόθεσμες ανεπίλυτες συγκρούσεις ή δυσαρέσκεια μπορούν τελικά να απομακρύνουν συναισθηματικά τους δύο συντρόφους.

Για να διατηρήσετε τη σπίθα ζωντανή στο γάμο σας εκπλήξτε περιστασιακά τον σύντροφό σας με καθημερινές χειρονομίες όπως είναι τα μικρά δώρα. Σύμμαχός σας είναι επίσης οι κοινοί στόχοι.

7. Δεν αναζητάτε θεραπεία ζεύγους όταν τη χρειάζεστε

Είτε ο γάμος σας πνέει τα λοίσθια είτε χρειάζεστε κάποιες μικρές βελτιώσεις, δεν είναι ντροπή να αναζητήσετε βοήθεια από έναν θεραπευτή ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η έρευνα δείχνει ότι η συμβουλευτική στα ζευγάρια μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Μια μελέτη στο Journal of Marital and Family Therapy, για παράδειγμα, εξέτασε 32 ζευγάρια που είχαν ενταχθεί σε θεραπεία τα οποία παρουσίασαν βελτίωση στη σχέση τους κατά μέσο όρο 24 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Πηγή: everydayhealth.com