Είστε κακόκεφοι; Αυτά τα 9 υγιεινά τρόφιμα ανεβάζουν την ψυχική διάθεση

  • Iatropedia newsroom
ψυχική διάθεση
Η παρόρμηση να φάμε κάτι πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά όταν νιώθουμε κακόκεφοι, ναι μεν βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την ψυχική διάθεση, αλλά μακροπρόθεσμα την ρίχνει περισσότερο. Υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα που αποδίδουν και σε βάθος χρόνου.

Αν ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων και οι απαγορεύσεις έχουν ρίξει την ψυχική σας διάθεση, μη στραφείτε σε γλυκά και παχυντικά τρόφιμα για παρηγοριά. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, ορισμένα τρόφιμα μπορούν μεν να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση, αλλά δεν είναι αυτά που νομίζουμε,

Η αλήθεια είναι ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το στρες, το περιβάλλον, ο φτωχής ποιότητας ύπνος, τα γονίδια, αλλά και ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Γι’ αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί ότι ένα τρόφιμο από μόνο του βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως ορισμένα τρόφιμα βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και σχετίζονται με καλύτερη ψυχική διάθεση. Να ποια είναι.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος λιπιδίων που σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Τα λιπίδια αυτά ως φαίνεται παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του.

Οι έως τώρα μελέτες συγκλίνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για καλύτερη ψυχική διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε συστατικά που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η Ν-ακυλαιθανολαμίνη. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία διεγείρουν την αιμάτωση του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Όλες αυτές οι επιδράσεις μπορεί κάλλιστα να βελτιώσουν ως ρυθμιστές για την ψυχική διάθεση.

Τέλος, η ευχάριστη γεύση, η υφή και η μυρωδιά της σοκολάτας επίσης έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.

Η καλύτερη επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (70% και πάνω). Και πάλι όμως χωρίς ενοχές μπορείτε να απολαμβάνετε 1-2 κομματάκια την ημέρα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξυνολάχανο (sauerkraut) μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και την ψυχική διάθεση. Η ζύμωση επιτρέπει την επιβίωση ωφέλιμων βακτηρίων, τα οποία μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλες και οξέα.

Με αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται τα προβιοτικά, δηλαδή οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει και πολλές άλλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μεταξύ αυτών, την αντίδραση στο στρες, την όρεξη και την ερωτική επιθυμία. Σε ποσοστό 90% η σεροτονίνη παράγεται στο έντερο, επομένως ένα υγιές έντερο μπορεί να σημαίνει και μια υγιή ψυχική διάθεση.

Μπανάνες

Οι μπανάνες αποτελούν θαυμάσια πηγή φυσικών σακχάρων, βιταμίνης B6 και πρεβιοτικών φυτικών ινών. Όλ’ αυτά τα συστατικά δρουν συνεργικά για να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και την ψυχική διάθεση σταθερά.

Βρώμη

Η βρώμη παρέχει φυτικές ίνες που σταθεροποιούν την ψυχική διάθεση και τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, η οποία μπορεί να βελτιώνει την κακοδιαθεσία σε όσους πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται ανθοκυανίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως κατάθλιψης.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε τρυπτοφάνη. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και το κουκουνάρι είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο.

Και τα τρία αυτά θρεπτικά συστατικά μπορεί να υποστηρίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Καφές

Ο καφές περιέχει δεκάδες συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται η καφεΐνη και το χλωρογενικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει πως ωφέλιμος είναι και ο καφές χωρίς καφεΐνη.

Φασόλια και φακές

Τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, ιδίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών στον οργανισμό, ιδίως της Β12, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως κατάθλιψης.