Εγκρίθηκε ρινικό σπρέι για την ανθεκτική κατάθλιψη

  • Ρούλα Τσουλέα
εσκεταμίνη
Το ρινικό σπρέι εγκρίθηκε για ενήλικες με ανθεκτική μείζονα (σοβαρή) καταθλιπτική διαταραχή, μία συχνή ψυχική νόσο που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια κατάθλιψης.

Το πρώτο φάρμακο για την κατάθλιψη σε μορφή ρινικού σπρέι ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το φάρμακο λέγεται εσκεταμίνη και προορίζεται για ενήλικες με ανθεκτική στη θεραπεία μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η σοβαρή κατάθλιψη θεωρείται ανθεκτική όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές θεραπείες με αντικαταθλιπτικά, κατά το τρέχον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Η εσκεταμίνη θα λαμβάνεται σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό από το στόμα. Ειδικότερα, η έγκριση αναφέρει πως θα συνδυάζεται με έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) ή έναν αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI).

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Janssen, η έγκριση βασίζεται στα δεδομένα από πέντε κλινικές μελέτες. Στις μελέτες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Όπως έδειξαν οι μελέτες, σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς ανταποκρίθηκαν στον συνδυασμό της εσκεταμίνης με κάποιον από τους προαναφερθέντες αναστολείς. Μάλιστα οι ασθενείς αυτή παρουσίασαν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τουλάχιστον 50%. Επιπλέον, η βελτίωση της κατάστασής τους άρχισε να παρατηρείται από τη δεύτερη ημέρα έναρξης της αγωγής.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς, εξ άλλου, είχαν ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου έπειτα από τέσσερις εβδομάδες θεραπείες. Όσοι, τέλος, ανταποκρίθηκαν στην συνδυασμένη θεραπεία είχαν σημαντικές λιγότερες πιθανότητες υποτροπής.

Τι είναι η μείζων κατάθλιψη

Η μείζων (σοβαρή) καταθλιπτική διαταραχή είναι μία συχνή ψυχική νόσος που συνήθως χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια κατάθλιψης. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Παρότι για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες, σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενείς δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης νέων θεραπειών, με νέους μηχανισμούς δράσης, όπως η παρούσα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η εσκεταμίνη επέδειξε ευνοϊκό προφίλ οφέλους-κινδύνου. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ζάλη, ναυτία, διάσχιση, κεφαλαλγία, υπνηλία, ίλιγγος, δυσγευσία, υπαισθησία και έμετος. Οι παρενέργειες αυτές ήταν γενικά ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και παροδικές (τυπικά υποχωρούσαν εντός 2 ωρών). Επιπλέον, εκδηλώνονταν την ημέρα της χορήγησης.

Ο τρόπος λήψης

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η εσκεταμίνη δεν λαμβάνεται καθημερινά.  Η συνιστώμενη εναρκτήρια δόση είναι ένας ή δύο ψεκασμοί σε κάθε ρουθούνι (αναλόγως με την ηλικία του ασθενούς) την πρώτη ημέρα. Ύστερα,  γίνονται 1,2 ή 3 ψεκασμοί κάθε φορά, δύο φορές την εβδομάδα, επί 4 εβδομάδες.

Εάν η κατάθλιψη του ασθενούς βελτιωθεί, η εσκεταμίνη πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Στη συνέχεια, πρέπει να λαμβάνεται μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες επί τουλάχιστον 6 μήνες.

Η χρήση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται από τον ασθενή στην κλινική ή το ιατρείο του ιατρού του και υπό την επίβλεψη ενός γιατρού, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν