Δρ. Herbert Kleber: Τι πέτυχε ο διάσημος ψυχίατρος – Ποια η σχέση του με την Σαντορίνη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Herbert Kleber
"Εννοείται πως είμαι αισιόδοξος", είχε πει κάποτε ο διάσημος Αμερικανός ψυχίατρος δρ. Herbert Kleber. "Πώς αλλιώς θα μπορούσα να εργάζομαι με τοξικομανείς εδώ και 40 χρόνια;"

Το σημερινό doodle της Google (σ.σ. όχι στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές άλλες χώρες) είναι αφιερωμένο στον ψυχίατρο δρ. Herbert Kleber, ο οποίος έγινε ξακουστός στον τομέα του για την πρωτοποριακή του εργασία στην θεραπευτική προσέγγιση ατόμων με εθισμούς και εξαρτήσεις. Σήμερα είναι η 23η επέτειος από την εκλογή του στην διάσημη Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

Αυτό το doodle επινοήθηκε και απεικονίστηκε από τον καλλιτέχνη και συγγραφέα του «Hey, Kiddo», Jarrett J. Krosoczka.

Herbert Kleber

Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στον δρ. Herbert Kleber

Δρ. Herbert Kleber: Πώς ξεκίνησε

Ως εθελοντής στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1964, ο δρ. Herbert Kleber κατέλαβε πόστο σε ένα νοσοκομείο φυλακών στο Λέξινγκτον του Κεντάκι, όπου χιλιάδες κρατούμενοι ακολουθούσαν διάφορες θεραπείες για να γλιτώσουν από την εξάρτησή τους σε ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά κ.α.). Παρατηρώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών υποτροπίαζε πολύ σύντομα μετά το εξιτήριο από το νοσηλευτικό ίδρυμα, ο δρ. Kleber άρχισε να αναπτύσσει μια νέα προσέγγιση.

Περιγράφοντας ο ίδιος την μέθοδό του ως «τεκμηριωμένη θεραπεία», ο δρ. Herbert Kleber θεώρησε τον εθισμό ως πάθηση που έχριζε ιατρικής αντιμετώπισης σε αντίθεση με την μέχρι τότε δεσπόζουσα άποψη ότι επρόκειτο για μια ηθική κατάπτωση και αποτυχία του εξαρτημένου ατόμου. Αντί να τιμωρεί, ή να αποθαρρύνει τους ασθενείς, όπως είχαν κάνει πολλοί από τους προκατόχους του στον τομέα, ο δρ Herbert Kleber επισήμανε την σημασία της έρευνας, βοηθώντας εν τέλει πολλούς ασθενείς να μην παρεκκλίνουν της πορείας ανάκαμψής τους και να αποφύγουν μελλοντικές υποτροπές, μέσω της προσεκτικής θέσπισης φαρμακευτικών και θεραπευτικών κοινοτήτων από εξαρτημένα άτομα.

Η επιτυχία του δρ. Kleber τράβηξε την προσοχή του τότε προέδρου των ΗΠΑ George H.W. Bush, ο οποίος τον διόρισε στην κρατική Υπηρεσία Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών. Ως συνιδρυτής του Εθνικού Κέντρου για την Τοξικομανία και την Κατάχρηση Ουσιών, ο δρ. Kleber ήταν ηγέτης στην αναμόρφωση του τομέα της έρευνας επάνω στην κατάχρηση ουσιών και στην αντιμετώπισή της ως πάθηση που χρήζει ιατρικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του πανεπιστημίου της Κολούμπια, ο ίδιος και η τότε σύζυγός του, δρ. Marian W. Fischman, ανέπτυξαν το κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ για την κατάχρηση ουσιών. Κατά τη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του, ο δρ. Herbert Kleber συνέταξε εκατοντάδες άρθρα, έγραψε σημαντικά βιβλία και διηύθυνε πολυάριθμους άλλους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στον τομέα της αντιμετώπισης ασθενειών που σχετίζονταν με προβλήματα εθισμού σε ουσίες.

Δρ. Herbert Kleber: Η Ελλάδα και η Σαντορίνη έμελλε να αποτελέσουν τον τελευταίο του προορισμό

Ο «παντοτινά αισιόδοξος», όπως χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του, δρ. Herbert Kleber, επί της… ουσίας άλλαξε το τοπίο στην θεραπευτική προσέγγιση της εξάρτησης και του εθισμού σε ουσίες, επιτρέποντας στους ασθενείς να διαγνωσθούν και να θεραπευτούν παρά να περιθωριοποιηθούν από την κοινωνία, σώζοντας έτσι, αναρίθμητες ζωές.

Ο δρ Kleber πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 5 Οκτωβρίου του 2018, κατά τη διάρκεια διακοπών που έκανε στην Ελλάδα μαζί με την σύζυγό του, την Anne Burlock Lawver, το γιο του, Marc και τη νύφη του, Judith. Ο δρ. Kleber άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών στην Σαντορίνη.

Πηγές: https://www.google.com, https://www.nytimes.comhttps://www.dignitymemorial.com