Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει προσέχετε τι ρούχα φοράτε στη δουλειά σας

  • Γιάννα Σουλάκη
ρούχα
“Ντύσου για την δουλειά που θέλεις κι όχι για τη δουλειά που έχεις”. Μια χρήσιμη συμβουλή, ακόμη κι αν είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έχετε. Δείτε για ποιους λόγους πρέπει να προσέχετε τι φοράτε στη δουλειά σας..

Αν μόλις ξυπνήσετε και σηκώνεστε από το κρεβάτι σας, φοράτε ό,τι βρίσκετε στην ντουλάπα σας και πηγαίνετε στη δουλειά σας ντυμένοι όπως να’ναι, τότε πιθανότατα δεν θα καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους στην εργασία σας.

Η συμβουλή του ειδικού στο ανδρικό ντύσιμο G.Bryce Boyer στο σχετικό βιβλίο του “Η ιστορία και οι αρχές του κλασσικού ανδρικού ενδύματος” είναι σαφής: “Ντύσου ανάλογα με τους στόχους σου”.

Οι ειδικοί στην ψυχολογία και το ντύσιμο εξηγούν …

Γιατί πρέπει προσέχω το ντύσιμό μου στη δουλειά;

Ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να πηγαίνετε καλοντυμένοι στη δουλειά σας είναι καθαρά ψυχολογικός: Οταν αισθάνεστε όμορφα μέσα σ’ αυτά που φοράτε, αυτό σας δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση!

«Το καλό και επιμελημένο ντύσιμο στη δουλειά, μας απελευθερώνει από την αγωνία και το άγχος ότι ίσως να εκπέμπουμε αρνητικά και συγκεχυμένα μηνύματα” υποστηρίζει ο G.B.Boyer. Η απελευθέρωση από το άγχος και η αύξηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, μπορεί να έχει μόνο καλές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την απόδοσή μας στη δουλειά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός που επιμελείται το ντύσιμο στη δουλειά του, έχει απτά οφέλη στον πραγματικό κόσμο, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην επιτυχία.

Το ντύσιμο αλλάζει τη σκέψη των ανθρώπων

Μια πρόσφατη μελέτη από το τμήμα ψυχολογίας στο California State University, αποκάλυψε ότι το πιο επίσημο ντύσιμο αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. “Οταν φοράμε επίσημα ρούχα αισθανόμαστε ισχυροί και αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο”, υποστηρίζει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Abraham Rutchick.

Ο Dr.Rutchick και συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, όταν κάποιος φοράει ρούχα πιο επίσημα από τα καθημερινά του, διευρύνεται ο ορίζοντας της σκέψης του και απέχει από κοινοτοπίες και στερεότυπα. Με ψυχολογικούς όρους, οι άνθρωποι που φορούν κοστούμι ενθαρρύνονται να επεξεργάζονται τις πληροφορίες με πιο εύκολο και αφαιρετικό τρόπο και όχι με εμμονή σε άχρηστες λεπτομέρειες.

Σε άλλη παρόμοια μελέτη φάνηκε ότι όταν οι εθελοντές φορούσαν ένα λευκό πανωφόρι, το οποίο θεωρούσαν ότι ανήκε σε γιατρό, γίνονταν πιο προσεκτικοί, ένα χαρακτηριστικό που δεν διατηρούσαν όταν πίστευαν ότι το ρούχο ανήκε σε ζωγράφο.

Πρέπει δηλαδή να φοράω ακριβά ρούχα;

Η απάντηση που δίνουν σ’ αυτό το ερώτημα οι ειδικοί, είναι αρνητική. Κανένας δεν υποστηρίζει ότι για μία επίσημη εμφάνιση, ή για το καθημερινό ντύσιμο στην δουλειά σας θα πρέπει να αποκτήσετε καινούργια γκαρνταρόμπα.

Δεν χρειάζεται ούτε να αγοράζετε ακριβά ρούχα, ούτε να φοράτε ακριβό ρολόι, ή να είστε ένας οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου αποτελεσματικό. Απλώς, λένε οι ψυχολόγοι, θα πρέπει να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο «ποιος είστε» και πώς γίνεται αυτό αντιληπτό από τους άλλους. Αλλά και να αναλάβετε την προσωπική σας ευθύνη για τα μηνύματα που εκπέμπετε στους άλλους σε σχέση με τον εαυτό σας και τους στόχους σας. Αυτό είναι αρκετό, κι αν θα το κάνετε, το αφεντικό σας σίγουρα θα το παρατηρήσει…

Με πληροφορίες από businessinsider.com και wsj.com/europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν