Αυτά είναι τα 27 (!) διαφορετικά συναισθήματα των ανθρώπων – Διαδραστικός χάρτης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συναισθήματα
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δίνει νέες διαστάσεις την μακροχρόνια παραδοχή στην ψυχολογία, ότι τα περισσότερα ανθρώπινα συναισθήματα εμπίπτουν σε έξι κατηγορίες: ευτυχία, θλίψη, θυμός, έκπληξη, φόβος και αποτροπιασμός.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα για να αναλύσουν τις αντιδράσεις 853 ανδρών και γυναικών σε 2.185 βίντεο κλιπ σχεδιασμένα για να εγείρουν διάφορα συναισθήματα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 27 ξεχωριστές κατηγορίες συναισθημάτων και δημιούργησαν έναν πολυδιάστατο χάρτη, για να δείξουν πώς συνδέονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, υπάρχουν ομαλές αποκλίσεις/μεταβάσεις από το ένα συναίσθημα στο επόμενο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα ανέμεσα σε δέος και γαλήνη, τρόμο και θλίψη, διασκέδαση και λατρεία.

“Δεν καταλήξαμε σε πεπερασμένα σύνολα συναισθημάτων στον χάρτη γιατί όλα είναι αλληλένδετα”, ανέφερε ο Alan Cowen ,εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα επέδειξαν γενικά τις ίδιες ή παρόμοιες συναισθηματικές αντιδράσεις στα βίντεο που τους παρουσιάζονταν, παρέχοντας πληθώρα δεδομένων που επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν 27 ξεχωριστές κατηγορίες συναισθημάτων.

Μέσω τεχνικών στατιστικής μοντελοποίησης και απεικόνισης, οι ερευνητές οργάνωσαν τις συναισθηματικές απαντήσεις σε κάθε βίντεο σε έναν “σημασιολογικό άτλαντα” των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη

“Διαπιστώσαμε ότι 27 διακριτές διαστάσεις, όχι 6, ήταν απαραίτητες για να υπολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι αντέδρασαν στο κάθε βίντεο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Dacher Keltner.

http://www.newsx.com