Στραμπούληγμα αστραγάλου: Πρώτες βοήθειες και σωστό δέσιμο με επίδεσμο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στραμπούληγμα αστραγάλου
Οι περισσότεροι άνθρωποι παραπατούν και πονάνε στον αστράγαλο συχνά-πυκνά. Αλλά αν ο αστράγαλος σας πρηστεί και σας πονάει πολύ, πιθανότατα έχετε πάθει στραμπούληγμα αστραγάλου. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τεντώσει υπερβολικά και, ενδεχομένως, σκίσει κάποιους από τους συνδέσμους στον αστράγαλο σας.

Ακόμα κι αν το στραμπούληγμα αστραγάλου είναι κάτι σύνηθες, δεν είναι πάντα ένας αμελητέος τραυματισμός. Μερικοί άνθρωποι με επαναλαμβανόμενα, ή σοβαρά στραμπουλήγματα μπορεί να αναπτύξουν μακροχρόνιο πόνο και αδυναμία στις αρθρώσεις. Η αντιμετώπιση σε ένα στραμπούληγμα αστραγάλου βοηθάει στην πρόληψη των χρόνιων προβλημάτων.

Στραμπούληγμα αστραγάλου: Πρώτες βοήθειες

Η αρχική θεραπεία ορίζεται από 4 βασικούς κανόνες:

  • Ανάπαυση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες μέχρι να μην πονάτε στο περπάτημα.
  • Πάγος. Για τις πρώτες 2-3 μέρες, ή έως ότου υποχωρήσει το πρήξιμο, εφαρμόστε παγοκύστες στον αστράγαλο. Κάντε το για 10-20 λεπτά κάθε 1-2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ανύψωση. Σηκώστε τον αστράγαλό σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 2-3 ώρες την ημέρα. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και το μελάνιασμα.
  • Συμπίεση. Ένας ελαστικός επίδεσμος συμπίεσης θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος. Θα πρέπει αν τον έχετε για τις πρώτες 24-36 ώρες. Ένα προστατευτικό στήριγμα πρέπει επίσης να φορεθεί αν προσπαθήσετε να ασκήσετε βάρος στον τραυματισμένο αστράγαλό σας. Μην εφαρμόζετε τον επίδεσμο πολύ σφιχτά. Αν το έχετε κάνει θα νιώσετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αυξημένο πόνο και κρύο στην περιοχή κάτω από τον επίδεσμο.

Εάν πονάτε πολύ, πάρτε κάποιο αναλγητικό, όπως ιβουπροφαίνη, ή ναπροξένη. Αυτό, εκτός από τον πόνο, θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο.

Και προσοχή: Μην πιέσετε το πόδι σας σύντομα σε παπούτσι αν αισθάνεστε ότι σας πιέζει!

Στραμπούληγμα αστραγάλου: Πώς να δέσετε σωστά τον ελαστικό επίδεσμο

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τον σωστό τρόπο δεσίματος του τραυματισμένου αστραγάλου με επίδεσμο.

Πηγή: https://www.webmd.com

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν