Υπερσυγκεντρωτισμός από τον ΕΟΠΥΥ: Συνταγογράφηση από νοσοκομεία μέχρι και στο υποαλλεργικό γάλα

  • Γιάννα Σουλάκη
γάλα
Αγανακτισμένοι δηλώνουν γονείς και παιδίατροι, καθώς η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ για υποχρεωτική συνταγογράφηση από τα νοσοκομεία στο υποαλλεργικό γάλα για βρέφη που υποφέρουν από αλλεργίες, προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει καθιερώσει ο ΕΟΠΥΥ, γονείς των οποίων τα βρέφη χρειάζονται υποαλλεργικό γάλα για τη διατροφή τους, θα πρέπει να μπουν στη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, να επισκεφθούν με το νεογνό κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, για να το υποβάλλουν σε εξετάσεις και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε διαδικασία έγκρισης ιδιαίτερα χρονοβόρα, που μπορεί να φθάσει και τους 3 μήνες, λένε οι παιδίατροι.

Για να αποφύγουν όλη αυτήν την ταλαιπωρία, οι περισσότεροι γονείς προμηθεύονται το γάλα με δική τους δαπάνη.

Δραματική έκκληση μητέρας για το υποαλλεργικό γάλα

Οι παιδίατροι παραθέτουν απόσπασμα της επιστολής της μητέρας, που αναφέρει:

«Δεν ζητήσαμε κάτι που δεν δικαιούμαστε. Δουλεύουμε και οι δύο με βασικούς μισθούς και παλεύουμε να μείνουμε σε μια χώρα που μας διώχνει. Η απογοήτευση είναι απίστευτη. Λυπάμαι και συμπονώ τους γονείς αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν το γάλα του παιδιού τους, γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει τόσο δύσκολη τη διαδικασία. Γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε ότι πρόκειται για μωρά δύο και τριών μηνών».

Οι γονείς επιβαρύνονται με το κόστος των ειδικών σκευασμάτων, τη στιγμή που η δωρεάν παροχή του υποαλλεργικού γάλακτος, προβλέπεται από τον κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Επιστολή της ‘Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ)

Η  Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στην οποία παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων για την «συνταγογράφηση» του ειδικού γάλακτος.

Όπως επισημαίνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Νταλούκας και ο γραμματέας Δημήτρης Φούσκας, δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να απλουστεύσει τις διαδικασίες συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ειδικών υποαλλεργικών γαλάτων, για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Τονίζουν δε, ότι αν και ο παιδίατρος είναι που συνήθως θέτει διάγνωση, εν τούτοις δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα:

«Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλατος και η αντιμετώπισή της είναι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο του γενικού παιδιάτρου. Ο παιδίατρος δεν έχει κανένα λόγο να χορηγεί τα ειδικά αυτά γάλατα σε φυσιολογικά παιδιά, και μάλιστα όταν έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στους γονείς να κάνει ότι καλύτερο και επιστημονικά ορθό μπορεί, για την υγεία των παιδιών τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παιδίατροι.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής διαδικασίας είναι, όπως λένε οι παιδίατροι:

  • Για την συνταγογράφηση οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα.
  • Ραντεβού δεν υπάρχουν άμεσα παρά μόνο μετά από 2-3 μήνες.
  • Μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού, οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους ένα ειδικό γάλα που η πολιτεία τους το παρέχει δωρεάν.
  • Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το βρέφος (συνήθως νεογέννητο ή 1-2 μηνών το πολύ), στο νοσοκομείο, με κίνδυνο το μωρό να κινδυνεύσει να κολλήσει κάποια λοίμωξη από το νοσοκομείο. Πολλοί από τους γονείς δεν θέλουν να πάνε το παιδί τους στο νοσοκομείο για τον λόγο αυτό και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το ειδικό γάλα.
  • Οι γονείς χάνουν χρόνο από την δουλειά τους για να τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία, που πολλές φορές είναι στην άλλη άκρη από το σπίτι τους.
  • Όταν το γάλα τελειώσει αναγκάζονται να περάσουν την ίδια διαδικασία.
  • Με τον τρόπο αυτό τα νοσοκομεία φορτίζονται με φόρτο εργασίας πρωτοβάθμιας, όπως είναι η συνταγογράφηση ειδικών γαλάτων, ενώ δουλειά τους είναι να ασχολούνται με ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης και φροντίδας

Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι «δεν μπορούν να αντιληφθούν τη λογική πίσω από την διαδικασία αυτή και διερωτώνται γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στο γενικό παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και που επί της ουσίας βάζει την διάγνωση, να μην μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα, και αναγκάζεται να στείλει τα παιδιά που παρακολουθεί στα νοσοκομεία για να το συνταγογραφήσουν». Να σημειωθεί εξ άλλου, ότι τα περιστατικά της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι εξαιρετικά λίγα.

Οι παιδίατροι καταλήγουν ότι το δημογραφικό στη χώρα μας και η πολιτική που ακολουθείται για αυτό, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι σε ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η υπογεννητικότητα, αποτέλεσμα της κρίσης τα τελευταία χρόνια, έρχεται να κάνει το πρόβλημα αυτό ακόμα μεγαλύτερο. Ζητούν τέλος την προσοχή και ευαισθησία του υπουργού στο θέμα αυτό δίνοντας την δυνατότητα συνταγογράφησης των ειδικών για την αλλεργία γαλάτων και στον γενικό Παιδίατρο, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του παιδιού.