Υγιή βρέφη από… εκτυπωτή: ΔΕΙΤΕ τις λειτουργικές βιοπροσθετικές ωοθήκες με 3-D εκτύπωση [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ωοθήκες
Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν βιοπροσθετικές ωοθήκες, οι οποίες παρήγαγαν υγιή ποντικάκια.

Οι τεχνητές ωοθήκες έχουν ωορρηξία όπως οι φυσικές και προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους, π.χ. μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο.

Η προσθετική ωοθήκη προέκυψε από τη συνεργασία των Σχολών Ιατρικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Η ποντικίνα είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια.

Οι προσθετικές ωοθήκες κατασκευάζονται από μία εκτυπωμένη «σκαλωσιά», που, ως σκελετός, φιλοξενεί στο εσωτερικό της ανώριμα ωάρια και κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Η πρώτη ύλη (το «μελάνι» της εκτύπωσης) είναι μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπασμένο κολλαγόνο, που είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους και είναι ταυτόχρονα πορώδης και ανθεκτική.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γονιμότητα: Ποιες δουλειές κάνουν κακό στις γυναίκες

Ολιγοσπερμία: Τα συμπτώματα από ένα βασικό πρόβλημα γονιμότητας

Γονιμότητα: Το άγνωστο πρόβλημα με την σπερματέγχυση – Τι ισχύει με τα αγόρια

SOS: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στη γονιμότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν