Αυξημένη ζήτηση για επείγουσα αντισύλληψη μετά το ρεβεγιόν – Νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ρεβεγιόν
Τι έδειξε η ανάλυση δεδομένων για τις πωλήσεις φαρμάκων την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.

Δύσκολες μέρες περνούν πολλές γυναίκες μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και αγωνιούν για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αυτό υποδηλώνει μια νέα έρευνα, που έδειξε ότι τις ημέρες που το ακολουθούν αυξάνονται σημαντικά οι πωλήσεις της επείγουσας αντισύλληψης. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εορταστικές ημέρες του χρόνου, αλλά όχι σε όλες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο ειδικό χριστουγεννιάτικο τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σχετίζονται με αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα και μειωμένη πρόσβαση και χρήση προφυλάξεων στο σεξ. Θέλησαν όμως να το διασταυρώσουν, εξετάζοντας και τις πωλήσεις της επείγουσας αντισύλληψης.

Έτσι, εξέτασαν τις πωλήσεις της περιόδου 2016-2022 στη Νέα Υόρκη ενός φαρμάκου που λαμβάνεται για να εμποδίσει την εγκυμοσύνη. Οι πωλήσεις ήταν εβδομαδιαίες και αφορούσαν όλους τους χώρους πώλησης.

Όπως διαπίστωσαν, μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς οι πωλήσεις του φαρμάκου λεβονορσετρέλη (levonorgestrel) αυξάνονταν κατά σχεδόν 10%.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 0,63 μονάδες περισσότερες ανά 1.000 γυναίκες, γράφουν οι ερευνητές. Υποδηλώνει επίσης ότι την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά «πωλούνται στις ΗΠΑ 41.000 δόσεις του φαρμάκου περισσότερες απ’ ό,τι τις αντίστοιχες πρώτες εβδομάδες των άλλων μηνών», εκτιμούν οι ερευνητές.

Και σε άλλες γιορτές

Οι πωλήσεις της λεβονορσετρέλης ήταν αυξημένες και μετά από άλλες γιορτές που σχετίζονται με το σεξ, όπως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ωστόσο η αύξηση ήταν η μισή απ’ ό,τι μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Αντιθέτως, οι πωλήσεις δεν αυξάνονταν μετά από γιορτές όπως το Πάσχα.

Η λεβονορσετρέλη δρα εμποδίζοντας την ωοθήκη να απελευθερώσει ένα ωάριο. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει την γονιμοποίησή του από ένα σπερματοζωάριο και έτσι αποτρέπει την εγκυμοσύνη.

Το φάρμακο είναι ένα από αυτά που χορηγούνται για επείγουσα αντισύλληψη. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται μέσα σε 72 ώρες από το σεξ χωρίς προφυλάξεις, δήλωσε στο CNN ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Michael Belmonte, υπότροφος Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG).

Όσο νωρίτερα, όμως, ληφθεί το χάπι, τόσο πιθανότερο είναι να αποτρέψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν, λ.χ., ληφθεί εντός του πρώτου 24ωρου η αποτελεσματικότητα μπορεί να ξεπεράσει το 95%. Αν όμως ληφθεί την τρίτη ημέρα μπορεί να είναι κάτω από 60%.

Φωτογραφία: iStock