Το παιδί σας έχει πυρετό: Πότε να καλέσετε τον γιατρό

  • Ρούλα Τσουλέα
πυρετός
Ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός και ποια μπορεί στ' αλήθεια να προκαλέσει βλάβες στο παιδί.

Ο πυρετός είναι κάτι που πάντοτε τρομάζει τους γονείς, ιδίως όταν έχουν μικρά παιδιά. Ωστόσο συνήθως δεν σημαίνει κάτι ανησυχητικό, διότι είναι απλώς ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη.

Όπως εξηγούν ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες, ο πυρετός είναι πολύ συνηθισμένος στα παιδιά. Αν και ποτέ δεν είναι ασήμαντος, συνήθως δεν οφείλεται σε κάτι ανησυχητικό. Αντιθέτως, βοηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, επειδή επιβραδύνει την εξάπλωσή τους στο σώμα.

Βοηθά επίσης τον οργανισμό να παράγει περισσότερα αντισώματα και χημικές ουσίες που θα καταπολεμήσουν αυτά τα παθογόνα. Επιπλέον, διευκολύνει την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η φυσιολογική θερμοκρασία των παιδιών είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Πυρετός θεωρούνται οι θερμοκρασίες από 38 βαθμούς και πάνω. Οι ενδιάμεσες τιμές θεωρούνται «δέκατα».

Ο πυρετός δεν είναι σχεδόν ποτέ επικίνδυνος, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εξαίρεση αποτελεί η υπερθερμία, κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε σημείο που το σώμα δεν μπορεί να την καταπολεμήσει. Η θερμοκρασία που προκαλεί βλάβες είναι από 41,6 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Το να φτάσει όμως ο πυρετός σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σπάνιο.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Σε κάθε περίπτωση, αν δείτε το θερμόμετρο του παιδιού να πλησιάζει τους 40 βαθμούς, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει η ζωή του, αλλά ο γιατρός πρέπει να το εξετάσει για να δει τι έχει. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είναι έφηβος.

Ωστόσο αυτή είναι μία μόνο περίπτωση που χρήζει ιατρικής αξιολόγησης. Υπάρχουν και άλλες, διότι πολλά εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού, η διάρκεια του πυρετού, το αν υπάρχουν συνοδά συμπτώματα κ.λπ. Επομένως, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας και εάν:

  • Ο πυρετός του παιδιού διαρκεί επί περισσότερες από 4-5 ημέρες
  • Αναπτυχθεί πυρετός σε νεογέννητο (ηλικίες κάτω των 2 μηνών) από 38 βαθμούς και πάνω
  • Αναπτυχθεί πυρετός από 38,8 βαθμούς και πάνω σε νήπιο (ηλικίες έως 1 έτους) που διαρκεί επί περισσότερες από δύο ημέρες, χωρίς να υπάρχει εμφανής αιτία

Εάν δεν βρίσκεται τον γιατρό σας στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο για αξιολόγηση. Το ίδιο να κάνετε και αν το παιδί εκτός από πυρετό έχει και ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που ακολουθούν:

  • Εκτεταμένο κόκκινο ή μωβ εξάνθημα
  • Δυσκαμψία στον αυχένα και δυνατό πονοκέφαλο
  • Έντονο πόνο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην κοιλιά
  • Δύσπνοια
  • Ακραία κόπωση ή αλλαγή στη νοητική κατάστασή του
  • Αφυδάτωση (αν είναι μωρό, η πάνα του θα είναι στεγνή, αν είναι παιδί δεν θα κάνει πολλά ούρα και το χρώμα τους θα είναι σκούρο)

Αν το παιδί έχει πυρετικούς σπασμούς

Στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών ο πυρετός προκαλεί μερικές φορές σπασμούς. Αν και μοιάζουν πολύ απειλητικοί, συνήθως δεν είναι ανησυχητικοί. Και πάλι, όμως, εξαρτάται από την περίπτωση:

  • Αν οι σπασμοί είναι παρατεταμένοι (έως 2 λεπτά), καλέστε τον παιδίατρό σας
  • Αν οι πυρετικοί σπασμοί διαρκούν πάνω από 4-5 λεπτά, καλέστε ένα ασθενοφόρο. Το ίδιο και αν το παιδί δεν συνέλθει ή σας προβληματίζει η κλινική εικόνα του (π.χ. ο τρόπος που αναπνέει)

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, περίπου ένα στα τρία παιδιά θα επαναλάβει κάποιο επεισόδιο πυρετικών σπασμών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει κάποιο επιληπτικό σύνδρομο αργότερα στη ζωή του.

Επιπλέον, οι μικρής διάρκειας πυρετικοί σπασμοί δεν δημιουργούν βλάβες στον εγκέφαλο του παιδιού. Οι γονείς πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών στην παιδική ηλικία.

Φωτογραφία: iStock