Το IQ μπορεί να αλλάξει στην εφηβεία!

  • Iatropedia
Η νοητική ικανότητα των εφήβων μπορεί να βελτιωθεί ή να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο University College του Λονδίνου, από τον καθηγητή Τ. Cathy του Κέντρου Νευροαπεικόνισης Wellcome Trust, έδειξε ότι: « οι διακυμάνσεις του IQ συσχετίζονται με αλλαγές σε δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στους εφήβους».

Στην μελέτη συμμετείχαν 19 αγόρια και 14 κορίτσια, που υποβλήθηκαν σε ένα συνδυασμό εξετάσεων με μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και « λεκτικά και μη λεκτικά» τεστ IQ, το 2004 και μετά το 2008.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βρέθηκε αλλαγή στα «λεκτικά IQ» στο 39% των εφήβων, και το 21% έδειξαν μια αλλαγή στις δοκιμασίες χωροταξικής λογικής (performance IQ).

Η αύξηση της λεκτικής νοημοσύνης αντιστοιχούσε σε μια αυξημένη πυκνότητα, μέρους του αριστερού κινητικού φλοιού – μια περιοχή που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Η αύξηση δε του μη-λεκτικού IQ συσχετίσθηκε, με την αύξηση της πυκνότητας του πρόσθιου μέρους της παρεγκεφαλίδας – μια περιοχή που σχετίζεται με κινήσεις του χεριού.

Ο καθηγητής Τ. Cathy δήλωσε: «Έχουμε μια τάση να αξιολογούμε τα παιδιά μας και να καθορίζουμε την πορεία εκπαίδευσής τους σχετικά νωρίς στη ζωή. Η ερεύνα όμως έδειξε ότι η νοημοσύνη τους είναι πιθανόν να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους εφήβους και τις φτωχότερες επιδόσεις τους σε μικρή ηλικία, ενώ στην πραγματικότητα το IQ τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μερικά χρόνια αργότερα».

Η έρευνα ωστόσο, δεν είχε ως σκοπό να κατανοηθούν οι αιτίες των αλλαγών.Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι έφηβοι ωριμάζουν σε σχετικά διαφορετικές ηλικίες – με το «νωρίς» και το «αργά»- για την ανάπτυξη τους, να έχει μεγάλη σχέση, με περιοχές του εγκεφάλου οπού η νεύρο- απεικόνιση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τελικά, οι γενετικοί κώδικες καθορίζουν το δείκτη νοημοσύνης (IQ) και έχουν άμεση σχέση με την ωρίμανση του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης:

ΌΧΙ τηλεόραση σε παιδιά κάτω των δύο ετών

Μαθησιακές δυσκολίες έχουν τα παιδιά των χωρισμένων γονιών

Πανικοβάλλεστε όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

Μπορώ να δώσω παυσίπονα στο παιδί μου;

Μάθε πόσο θα ψηλώσεις

Ψείρες στα σχολεία

Οι αγχωτικές πρώτες μέρες στα θρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν