Θηλασμός: Τι συμβαίνει αν δεν θηλάσει το παιδί μέσα σε μία ώρα από την γέννησή του

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θηλασμός
Η UNICEF δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας, βάση της οποίας, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα μωρά στον κόσμο (δηλαδή περίπου τα μισα!) δεν θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννησή τους, με αποτέλεσμα να στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα τις πρώτες ώρες της ζωής τους και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την UNICEF, αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής του παιδιού αυξάνεται κατά 40%. Εάν, δε, καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 24 ώρες και πάνω, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%.

“Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου”, σχολίασε η επικεφαλής σύμβουλος της UNICEF σε θέματα διατροφής, France Bégin.

Και πρόσθεσε: “Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, τότε πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο”.

Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία από ασθένειες και παθήσεις. Επίσης, όταν το μωρό ακουμπάει πάνω στο στήθος της μητέρας του παίρνει και πολύτιμα αντισώματα με την άμεση δερματική επαφή.

Αν ο θηλασμός καθυστερήσει όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου, αλλά περιορίζεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας και μειώνονται οι πιθανότητες του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

Η UNICEF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με φόντο την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η οποία ξεκινάει σήμερα (1-7 Αυγούστου) σε πάνω από 170 χώρες για την προώθηση του θηλασμού και τη βελτίωση της βρεφικής διατροφής.

http://www.un.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θηλασμός: Πώς επηρεάζει την υγεία των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα

Μητρικός θηλασμός: Τι προσφέρει σε μητέρα και παιδί – Ποια η σωστή διατροφή

Νέα έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας