Τα παιδιά μας λένε ψέματα και τα… καταπίνουμε αμάσητα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψέματα
Αν βρείτε το ωραίο βάζο σας σπασμένο σε κομμάτια στο πάτωμα και το οκτάχρονο παιδί σας ρίξει το φταίξιμο στη γάτα, πόσες πιθανότητες έχετε να καταλάβετε ότι λέει ψέματα; Ούτε μία στις δύο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για τα παιδιά και τα ψέματα που μας λένε στο επιστημονικό περιοδικό «Law and Human Behavior» (Νόμος και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.

Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης είναι ότι παρόλο που οι περισσότεροι ενήλικοι πιστεύουν ότι ξέρουν πότε το παιδί τους τούς λέει ψέματα, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να το καταλάβουν μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων, δηλαδή ούτε τις μισές φορές! Με λίγα λόγια, τα καταφέρνουν χειρότερα και από ό,τι αν απαντούσαν στην τύχη (πιθανότητα 50%).

>>>Πως θα καταλάβετε όταν σας λένε ψέμματα [vid]<<<

Οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πάντως πολύ καλύτερα στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 64%, δηλαδή σχεδόν δύο φορείς στις τρεις πέφτουν μέσα.

Εξάλλου, η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τρίχρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ τα παιδιά γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν.

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να «πιάνουν» τα ψέματα των παιδιών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ