Τα μωρά γελάνε σαν χιμπατζήδες, λένε οι επιστήμονες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γέλιο
Το γέλιο ξεπερνά όλες τις γλώσσες, αφού είναι ανθρώπινο και όχι απλά γλωσσικό χαρακτηριστικό. Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτή η αυθόρμητη αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα είναι καθολική σε ορισμένα είδη πρωτευόντων.

Ο τρόπος που γελάνε τα ανθρώπινα μωρά ομοιάζει με εκείνον των μεγάλων πιθήκων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters.

Οι ενήλικες γελούν κυρίως κατά την εκπνοή, ενώ τα βρέφη και οι μεγάλοι πίθηκοι γελούν τόσο κατά την εισπνοή, όσο και κατά την εκπνοή, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mariska Kret, αναπληρώτρια καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία.

Οι ενήλικες πρώτα εισπνέουν και μετά παράγουν ήχους «χα-χα-χα« σε σύντομες εκρήξεις, ξεκινώντας δυνατά και στη συνέχεια ο ήχος “σβήνει”, είπε η Kret.

«Ο τύπος γέλιου ενός πιθήκου είναι πιο δύσκολο να περιγραφεί, αλλά υπάρχει μια εναλλαγή huh-ha-huh-ha«, πρόσθεσε.

Το βρεφικό γέλιο δεν είναι απαραιτήτως παρόμοιο με εκείνο όλων των ειδών των μεγάλων πιθήκων, παρά μόνο με εκείνων που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο εξελικτικά, όπως οι χιμπατζήδες και οι πίθηκοι bonobo, δήλωσε η Marina Davila-Ross από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

“Απ’ ό,τι φαίνεται το γέλιο είναι σε κάποιο βαθμό βαθιά βιολογικά θεμελιωμένο”, είπε.

Η Kret ανακάλυψε αρχικά αυτό το φαινόμενο, ενώ παρακολουθούσε μαζί με μια φίλη της μια ομιλία του διάσημου παθολόγου ερευνητή πρωτευόντων ζώων, Jan van Hooff. Όταν ο van Hooff είπε ότι οι πίθηκοι γελούν κατά την εισπνοή και την εκπνοή, η φίλη της Kret της έδειξε ένα βίντεο με το μωρό της να γελά με τον ίδιο τρόπο.

Για να ελέγξει αν τα βρέφη γελούν όπως οι πίθηκοι, η Kret συγκέντρωσε ηχητικά αποσπάσματα μωρών ηλικίας 3 μηνών έως 1,5 έτους, που γελούσαν και ζήτησε από εθελοντές ακροατές να βαθμολογήσουν το ποσοστό του γέλιου που προέκυψε με την εισπνοή έναντι της εκπνοής.

Ως μέτρο ελέγχου, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης πέντε αποσπάσματα ενήλικων που γελούσαν.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άκουγαν τα βρέφη να γελούν τόσο κατά την εισπνοή όσο και κατά την εκπνοή, ενώ οι ενήλικες γελούσαν κατά την εκπνοή.

Για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα ήταν ακριβή, η Kret ζήτησε από ειδικούς ακροατές να αναλύσουν τα αποσπάσματα και τα ευρήματά τους ήταν σύμφωνα εκείνα των απλών συμμετεχόντων.

Το γέλιο κατά την εκπνοή είναι πιο μεταδοτικό

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν ποιοι ήχοι γέλιου ήταν πιο ευχάριστοι και μεταδοτικοί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο παράγεται το γέλιο με την εκπνοή, τόσο περισσότερο εκλαμβάνεται ως θετικό.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό το εύρημα όταν πραγματοποίησαν ένα άλλο πείραμα και ζήτησαν από μια νέα ομάδα ακροατών να βαθμολογήσουν πόσο θετικά αντιλαμβάνονται το γέλιο χωρίς να έχουν ιδέα για την υπόλοιπη έρευνα. Και η νέα ομάδα βρήκε ότι το γέλιο κατά την εκπνοή ήταν πιο ευχάριστο.

Το γέλιο που παράγεται με την εκπνοή τείνει να είναι πιο δυνατό και πιο ελεγχόμενο, σημείωσε η Kret, η οποία είπε ότι διευκολύνει τα βρέφη να επικοινωνούν ότι διασκεδάζουν και ότι θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν.

Τα μεγαλύτερης ηλικίας βρέφη γελάνε περισσότερο κατά την εκπνοή

Τα μεγαλύτερα βρέφη στην μελέτη παρήγαγαν επίσης περισσότερο εκπνεόμενο γέλιο από τα νεαρότερα.

Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, μαθαίνουν “την επικοινωνιακή λειτουργία του γέλιου και οι γονείς βλέπουν ότι το μωρό προσπαθεί ενεργά να καταστήσει κάτι σαφές”, είπε ο Kret.

Η Davila-Ross δήλωσε έκπληκτη όταν είδε ότι η ροή του αέρα που σχετίζεται με το γέλιο αλλάζει καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν.

«Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν τέτοιες αλλαγές μπορούν να βρεθούν και σε άλλες μη λεκτικές εκφωνήσεις των ανθρώπων», πρόσθεσε. Σε μελλοντικές έρευνες, η Kret είπε ότι ελπίζει να επαναλάβει το πείραμά της με άλλους ανθρώπινους ήχους, όπως το κλάμα.

Αυτήν την στιγμή διεξάγει άλλα πειράματα γέλιου, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιελάμβανε ουραγκοτάγκους, γορίλες και ανθρώπους για να δει αν αλλάζουν τον ήχο του γέλιου τους για να μιμηθούν το γέλιο των γύρω τους.

Πηγή: https://edition.cnn.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 7 οφέλη που έχει το γέλιο για την υγεία σας

Αν σας πει αυτά το παιδί σας, μπορεί να έχει πρόβλημα με τα μάτια του

Όχι στα μικροκύματα και στο πλυντήριο πιάτων τα πλαστικά τάπερ με το φαγητό των παιδιών

Παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να σηκώνουμε τα νήπια από τα χέρια