Σύγχρονες τεχνικές εξωσωματικής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εξωσωματική γονιμοποίηση
Μονάδα Γονιμότητας ΡΕΑ… Το όνειρό σας γίνεται πραγματικότητα!

Γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Εξωσωματικής της Κλινικής ΡΕΑ

Πάνω από 35 χρόνια εφαρμογής απέδειξαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί. Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ανδρικού (διαταραχές σπέρματος, αζωοσπερμία κ.λπ.) και γυναικείου παράγοντα (προβλήματα στις σάλπιγγες-ωοθήκες, ενδομητρίωση κ.λπ), καθώς και σε αγνώστου αιτιολογίας υπογονιμότητα ή σε κληρονομικές παθήσεις.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική

Τα πλέον σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα στοχεύουν στην εξατομικευμένη προσέγγιση του υπογόνιμου ζευγαριού έχοντας ως γνώμονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, οι ορμονικοί δείκτες, το ενδομήτριο, η μορφολογία των ωοθηκών κ.λπ. Η χρήση των μοντέρνων ήπιων φαρμακευτικών πρωτοκόλλων με ανταγωνιστές για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας συμβάλλει στην αποφυγή παρενεργειών και άσκοπων, δαπανηρών και χρονοβόρων θεραπειών περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Οι σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές, έρχονται να «κλειδώσουν» το αποτέλεσμα και να φέρουν το ζευγάρι ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό του.

  • IMSI (Intra-cytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection): Στην τεχνική αυτή, τα σπερματοζωάρια μεγεθύνονται έως 10.000 φορές. Αξιολογώντας την ενδοκυττάρια δομή, οι ειδικοί επιλέγουν τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια. Έτσι, βελτιώνονται τα ποσοστά γονιμοποίησης ωαρίων και η ποιότητα των εμβρύων, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.
  • TimeLapse: Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών που επιλέγονται από συνεχή βιντεοσκόπηση της εξέλιξης των εμβρύων εντός των κλιβάνων επώασης, οι οποίες επιτρέπουν την ποιοτική αξιολόγηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
  • Σύστημα Laser: Χρησιμoποιείται για την υποβοηθούμενη εκκόλαψη (ΑssistedΗatching) και για τη βιοψία εμβρύου που γίνεται στο πλαίσιο του προεμφυτευτικού ελέγχου (PGD).
  • Προεμφυτευτικός έλεγχος (PGD): Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιείται μία διαδικασία εντοπισμού γενετικών ασθενειών (γονιδιακών και χρωμοσωμικών) και στη συνέχεια ακολουθεί η επιλογή και η εμβρυoμεταφορά των υγιών εμβρύων.
  • Κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων, ωαρίων, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού, με την τεχνική της υαλοποίησης (Vitrification-ταχεία κρυοσυντήρηση): Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ποσοστό βιωσιμότητας μετά από απόψυξη τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της γονιμότητας (σε ορμονικές διαταραχές ή όταν πρόκειται να εφαρμοστούν αντικαρκινικές θεραπείες).
  • Εμβρυομεταφορά βλαστοκύστης: Αυξάνει τα ποσοστά κυήσεως και μειώνει τις πολύδυμες κυήσεις.
  • Μέτρηση του κατακερματισμένου DNA των σπερματoζωαρίων (Fragmentation): Το κατακερματισμένου DNA σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των εμβρύων. Η τεχνική αυτή μας βοηθάει να ελαχιστοποιήσουμε τέτοιες περιπτώσεις.: Αυξάνει τα ποσοστά κυήσεως και μειώνει τις πολύδυμες κυήσεις.