Σκέφτεστε να κάνετε δώρο ηλεκτρικό πατίνι στο παιδί; Τι να προσέξετε

  • Ρούλα Τσουλέα
πατίνι
Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Από ποια ηλικία είναι ασφαλής η χρήση του.

Ένα ηλεκτρικό πατίνι μπορεί να φαντάζει ως το τέλειο δώρο στα μάτια του παιδιού σας για τα Χριστούγεννα, αλλά οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να το σκεφτούν δύο φορές πριν το αγοράσουν.

«Είναι παρακινδυνευμένο ακόμα και να το πάρετε μαζί σας για μια βόλτα με το δικό σας πατίνι», προειδοποιεί η Dr. Ashley Ebersole, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Όπως εξηγεί, εάν εσείς ή το παιδί πέσετε από ηλεκτρικό πατίνι που κινείται με ταχύτητα 24-25 χιλιόμετρα την ώρα, θα τραυματιστείτε. «Οι διακομιδές στα επείγοντα των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί σημαντικά», τονίζει. «Συνήθως βλέπουμε ανοιχτά τραύματα, κατάγματα και κακώσεις στο κεφάλι, που μερικές φορές είναι σοβαρές».

Υπολογίζεται ότι το 2022 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια περισσότεροι από 51.700 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 22% έναντι του 2021, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο η αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC).

Πόσο συχνοί είναι στα παιδιά

Μεταξύ των τραυματιών, σημαντικό ποσοστό είναι παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Μεταξύ 2017 και 2022, το 16% των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων ήταν παιδιά ηλικίας 5-14 ετών. Επιπλέον, το 25% ήταν έφηβοι και νεαροί ενήλικες 15-24 ετών, αναφέρει η CPSC.

Τα ποσοστά αυτά είναι δυσανάλογα, σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων ίδιας ηλικίας που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό πατίνι. Υπολογίζεται ότι απ’ όσους τα χρησιμοποιούν, το 12% είναι παιδιά και το 13% έφηβοι/νεαροί ενήλικες, αντιστοίχως.

Οι κανόνες ασφαλείας

Η ΑΑΡ συνιστά να μην ανεβαίνουν σε ηλεκτρικό πατίνι παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 16 ετών, χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορευθεί η χρήση στις ηλικίες αυτές και έχουν θεσπιστεί πρόστιμα για τους παραβάτες.

Συνιστά επίσης όλοι οι επιβαίνοντες στα ηλεκτρικά πατίνια να φορούν προστατευτικό κράνος, κλειστά παπούτσια, επιγονατίδες και προστατευτικά αγκώνων. Αν μετακινούνται νύχτα, πρέπει να φορούν και ρούχα που αντανακλούν το φως. Επισημαίνει ακόμα πως ο κίνδυνος τραυματισμού εάν συμβεί ατύχημα με το πατίνι είναι εφάμιλλος (αν όχι μεγαλύτερος) απ’ ό,τι με το ποδήλατο.

Άλλες συμβουλές ασφαλείας είναι οι εξής:

  • Να ξεκινάτε με αργή ταχύτητα. Να θυμάστε ότι το κουμπί για το γκάζι και το φρένο μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή
  • Να μην γράφετε μηνύματα όταν οδηγείτε. Πρέπει και τα δύο χέρια σας να είναι στο τιμόνι,
  • Να μην φοράτε ακουστικά πάνω στο πατίνι. Πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω σας
  • Να οδηγείτε στις λωρίδες για ποδήλατα, όπου υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, να οδηγείτε πάντοτε στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
  • Μην οδηγείτε το ηλεκτρικό πατίνι στα πεζοδρόμια και στα μονοπάτια στα πάρκα και τις πλατείες. Θέτετε τους πεζούς σε κίνδυνο.
  • Μην οδηγείτε πατίνι όταν έχετε πιεί αλκοόλ ή έχετε κάνει χρήση ουσιών
  • Μην βγαίνετε με το ηλεκτρικό πατίνι σε λεωφόρους. Και να είστε πολύ προσεκτικοί σε δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων.

Προσοχή και στα ενοικιαζόμενα

Η ΑΑΡ τονίζει ακόμα πως αυξημένη προσοχή απαιτείται και με τα ενοικιαζόμενα πατίνια. Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ένα τρίτο των τραυματισμών του 2022 έγιναν με αυτά.

«Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κατανοεί τους κανόνες του σπιτιού και δεν θα πάει να νοικιάσει το πατίνι πίσω από την πλάτη σας», συνιστά η Dr. Ebersole. «Αν σας ζητήσει να του πάρετε πατίνι, αδράξτε την ευκαιρία για να του μιλήσετε για τους κινδύνους και πόσο σημαντικό είναι να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας. Και αν τελικά αποφασίσετε να του αγοράσετε το δώρο που τόσο επιθυμεί, να του το προσφέρετε μαζί με ένα κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό. Και φυσικά με μια σοβαρή συζήτηση περί ασφαλείας».

Φωτογραφία: iStock