Σημαντική η φυσικοθεραπεία για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

  • Ρούλα Τσουλέα
φυσικοθεραπεία
Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία είναι δύο από τις μεθόδους που μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες να ζήσουν καλύτερα, καθώς μπορεί να ενισχύσει την αναπνευστική λειτουργία, την κινητικότητα, τη νευρομυϊκή συναρμογή και την ισορροπία τους.

Όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (14 Φεβρουαρίου), ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να βελτιώσει τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή. Η δυνατότητα αυτή πλήττεται επειδή η αναπνευστική και μυϊκή αδυναμία που συχνά βιώνουν, είναι παρόμοια με εκείνη των ατόμων τρίτης ηλικίας με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια.

Η φυσικοθεραπεία, όμως, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή και αναπνευστική ικανότητά τους. Έτσι, η κόπωση είναι λιγότερη και τα παιδιά αποκτούν καλύτερη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρατηρούνται σε περίπου 8 ανά 1.000 γεννήσεις ετησίως, χωρίς να υπάρχει πάντοτε γνωστή αιτιολογία.

Στις συγγενείς καρδιοπάθειες συμπεριλαμβάνονται όλες οι παθήσεις της καρδιάς που υπάρχουν από τη γέννηση ενός παιδιού. Τα συμπτώματά τους ποικίλλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Η διάγνωση μπορεί να γίνει στον προγεννητικό έλεγχο ή κατά τη γέννηση, ενώ στις πιο ελαφριές περιπτώσεις συνήθως γίνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας, εύκολης κόπωσης ή/και αυξημένη νοσηρότητα. Μπορεί επίσης να έχουν πτωχή ποιότητα ζωής. Πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι συγγενείς καρδιοπάθειες αντιμετωπίζονται επαρκώς και οι ασθενείς φτάνουν στην ενηλικίωση με αρκετά καλή ποιότητα ζωής.

Εξατομικευμένη φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία, το πρόγραμμα της οποίας καταρτίζεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά, μπορεί να τα βοηθήσει σημαντικά. Εάν είναι απαραίτητο μπορεί, λ.χ., να γίνει αναπνευστική φυσικοθεραπεία που θα βελτιώσει την αναπνευστική ικανότητά τους. Αντίστοιχα, η εξατομικευμένη κινησιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να δυναμώσουν τον κορμό τους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη νευρομυϊκή συναρμογή και την ισορροπία και τελικά να αυξήσει την αντοχή σε καθημερινές δραστηριότητες.

Μετά την ενηλικίωση, η συμμετοχή των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες σε άσκηση είναι απαραίτητη, διότι:

  • Βοηθάει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης
  • Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακή νόσο

Τα προγράμματα άσκησης συμπεριλαμβάνουν επιτηρούμενη αερόβια άσκηση με τη χρήση ποδηλάτου, κολύμβησης ή μορφής παιχνιδιού, εάν πρόκειται για ασθενή παιδικής ή νεαρής ηλικίας.

Το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης (ΕΤΚΑΦΑ) του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών  (Π.Σ.Φ.) μπορεί να ενημερώσει και να βοηθήσει τους γονείς, αλλά και τους ασθενείς, ώστε να ζήσουν όσο το δυνατό πιο φυσιολογική ζωή.