Σχολικός εκφοβισμός: Θύμα του bullying 1 στα 5 παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
bullying
Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) και η αντιμετώπισή του είναι το θέμα δωρεάν ενημερωτικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα.

Ο σχολικός εκφοβισμός, το γνωστό bullying, μπορεί να σημαδέψει για πάντα την ψυχή ενός παιδιού. Δυστυχώς όμως λαμβάνει ολοένα πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 5% έως και 20% των παιδιών στη χώρα μας έχουν πέσει θύμα του.

Μοιραία λοιπόν το bullying και η άμεση συνέπειά του, η θυματοποίηση (victimization), λαμβάνουν σημαντική θέση μεταξύ των σοβαρότερων ψυχολογικών προβλημάτων που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί.

Το bullying συνεπάγεται ταλαιπωρία, αναστάτωση και πόνο για τα παιδιά. Προκαλεί επίσης έντονη ανησυχία στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, γονείς και δάσκαλοι πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια του, ενώ και όταν τα αναγνωρίζουν, δεν ξέρουν πάντοτε πώς να αντιδράσουν.

Σε αυτό μπορεί να τους βοηθήσει το δωρεάν σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό που διοργανώνει το infokids.gr. Ομιλητής θα είναι ο κ. Μάνος Τσαλαμανιός, ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας.

Ο κ. Τσαλαμανιός θα ενημερώσει γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για τις μορφές του φαινομένου και τις ψυχολογικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις του στα παιδιά και στους εφήβους.

Το σεμινάριο τιτλοφορείται «Bullying: Μήπως το παιδί μου είναι θύμα;» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 (12.00-14.00) στα Public Συντάγματος.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι γονείς θα μάθουν πώς μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός παιδιού-θύματος bullying. Θα μάθουν επίσης ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν την διαπίστωση ότι το παιδί έπεσε θύμα εκφοβισμού.

Θα μάθουν επίσης πως μπορούν να παρέμβουν εάν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους είναι ο θύτης στον σχολικό εκφοσβιμό.

Ο κ. Μάνος Τσαλαμανιός έχει μετεκπαιδευτεί στην Menninger Clinic -Texas Medical Center σε θέματα ψυχοπαθολογίας εφήβων. Έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Για την συμμετοχή στο σεμινάριο απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.