Πυρετός στα παιδιά: Μην περιμένετε 2-3 μέρες για να πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό

  • Ρούλα Τσουλέα
πυρετός
Τι κίνδυνος υπάρχει. Τι λέει ο  ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Καθώς οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εξαπλώνονται, ένας ειδικός προειδοποιεί τους γονείς να μην περιμένουν 2-3 μέρες για να δουν πως θα εξελιχθεί ο πυρετός στο παιδί, πριν πάρουν τηλέφωνο τον παιδίατρο.

Αυτό είναι ένα επικίνδυνο λάθος, διότι ο πυρετός είναι απλώς ένα σύμπτωμα, επισημαίνει ο κ. Σπύρος Μαζάνης, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Το τι υποκρύπτει και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι, δεν μπορούν να το γνωρίζουν οι γονείς.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ο κ. Μαζάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία έχουν εμφανιστεί ταυτοχρόνως πολλοί ιοί και βακτήρια, όπως:

  • Ο κορωνοϊός
  • Η γρίπη
  • Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
  • Οι αδενοϊοί
  • Οι εντεροϊοί
  • Ο στρεπτόκοκκος
  • Ο πνευμονιόκοκκος

Αυτό, λοιπόν, που βλέπουν οι παιδίατροι «είναι ότι το παιδί κολλάει το ένα μικρόβιο, γίνεται καλά και μετά κολλάει άλλο. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν ταυτοχρόνως δύο ή και τρία διαφορετικά παθογόνα στον οργανισμό του. Εκεί γίνεται δύσκολη η διάγνωση για τον παιδίατρο, διότι τα συμπτώματα αυτών των ιώσεων μοιάζουν», είπε.

Πιο βαριά γρίπη, ιός RSV

Ο κ. Μαζάνης τόνισε πως αυτή την εποχή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά. «Έχω παρακολουθήσει ακόμα και βρέφος 28 ημερών που νοσηλεύεται, γιατί κόλλησε από τη γιαγιά του», είπε.

Αυξημένα είναι επίσης τα κρούσματα γρίπης και ιού RSV. Ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι «τα παιδιά περνάνε πιο βαριά τη γρίπη» και «τα μωράκια που είναι μηνών, περνάνε πιο βαριά τον RSV», συνέχισε.

Διαβάστε ακόμα: Πυρετός: 10 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύετε

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο πυρετός του παιδιού

Όπως εξήγησε, ο ιός RSV προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια και τα μωρά υποχρεωτικώς μπαίνουν για μερικές μέρες στο νοσοκομείο, λόγω της ηλικίας τους. Δυστυχώς, όμως, ο RSV είναι ένας ιός που «δεν έχει μία σταθερή πορεία που κάνει ένα peak (κορύφωση), μετά χαμηλώνει και γίνεται καλά το παιδί. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει επιπλοκές και να απαιτηθεί ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ», διευκρίνισε.

Προσοχή στον πυρετό και στην διάγνωση εξ αποστάσεως

Όσον αφορά τον στρεπτόκοκκο ο κ. Μαζάνης υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η αντιβιοτική αγωγή πρέπει να αρχίζει μέσα στο πρώτο 24 ή 36ωρο για να θεραπευτεί το παιδί και να μην απειληθεί η ζωή του.

«Και εδώ είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους γονείς: δεν πρέπει με τίποτα να περιμένουν κάποιες μέρες να πέσει ο πυρετός. Πρέπει αμέσως να δώσουν αντιπυρετικό στο παιδί και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο», τόνισε. «Πολύ κακώς έχει καθιερωθεί να λένε «θα κάνει 2-3 μέρες πυρετό το παιδί και μετά, άμα δεν πέσει, θα το πάω στον παιδίατρο»».

Αυτό είναι εντελώς λάθος και επικίνδυνο, προειδοποίησε. «Ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα. Τι υπάρχει από κάτω, πώς θα το αντιμετωπίσει το παιδί, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος, δεν μπορεί να το προβλέψει ο γονιός», ξεκαθάρισε.

Επισήμανε ακόμα πως διάγνωση από το τηλέφωνο δεν πρέπει να γίνεται. «Έχουμε δει τελευταία καθυστερήσεις στην επικοινωνία με τον γιατρό και απειλήθηκε η ζωή αυτών των παιδιών ή υπήρξε ακόμη και κακή έκβαση σε κάποιες περιπτώσεις», ανέφερε.

Ο κ. Μαζάνης πρόσθεσε πως τα περιστατικά είναι τόσο πολλά, ώστε συνεχίζονται οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών νοσοκομείων. Όπως είπε φθάνουν τις 3-5 ώρες, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα κρεβάτι όταν ένα παιδί χρειάζεται εισαγωγή. Και αυτό διότι «το παιδί για να εισαχθεί, πρέπει να ταιριάξει στο δωμάτιο με ένα άλλο παιδί που θα έχει την αντίστοιχη πάθηση, για να μην κολλήσει και κάτι άλλο».

Φωτογραφία: iStock