Προσοχή, ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις διαβήτη στη Βαυαρία πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά να αναπτύξουν τύπου 1 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τις νέες διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι διαγνώσεις αυτές καταγράφηκαν σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει το 85% του πληθυσμού της Βαυαρίας.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μία αυτοάνοση ασθένεια. Εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται ξαφνικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η επίθεση αυτή τα καταστρέφει και οι ασθενείς χρειάζονται εφ’ εξής καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 1 παλαιότερα αποκαλείτο νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο άτομα στις ηλικίες κάτω των 20 ετών. Στη χώρα μας, οι πάσχοντες είναι σχεδόν 48.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Βασίσθηκε στην ανάλυση των ιατρικών φακέλων περισσότερων από 1,18 εκατομμυρίων παιδιών.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 της περιόδου 2018-2019 με εκείνα των ετών 2020-2021. Όπως διαπίστωσαν, την διετία πριν αρχίσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός η επίπτωση του τύπου 1 διαβήτη ήταν 19,5 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Ανθρωποέτη είναι ένας όρος της Επιδημιολογίας. Περιγράφει την επίπτωση ενός νοσήματος σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Εν προκειμένω σημαίνει πως αν οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 1 χρόνο 100.000 άτομα, θα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 19,5 περιστατικά διαβήτη τύπου 1.

Την πρώτη διετία της πανδημίας, 195.795 παιδιά διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα αγόρια με COVID ήταν λίγο περισσότερα από τα κορίτσια. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν κάτω των 6,5 ετών.

Τα ευρήματα

Η επίπτωση του διαβήτη την πρώτη διετία της πανδημίας ήταν 29,9 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη. Ωστόσο υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ των παιδιών που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός με εκείνα που δεν διαγνώσθηκαν.

Ειδικότερα, στα παιδιά χωρίς COVID η αναλογία ήταν 28,5 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη. Σε όσα  νόσησαν από τον κορωνοϊό ήταν 55,2 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη κατά το πρώτο τρίμηνο από τη διάγνωση της COVID. Στα δύο επόμενα τρίμηνα από την CVOVID η αναλογία ήταν 38,8 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Συνολικώς, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα παιδιά που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τύπου 1 διαβήτη, σε σύγκριση με όσα δεν νόσησαν.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πως ακριβώς οδηγεί ο κορωνοϊός στον διαβήτη τύπου 1. Εκτιμούν, όμως, πως μπορεί να ενεργοποίησε την αυτοανοσία (δηλαδή την επίθεση του ανοσοποιητικού στο πάγκρεας). Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να επιτάχυνε τον τύπου 1 διαβήτη, ο οποίος ήδη αναπτυσσόταν σιωπηρά.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν ο εμβολιασμός κατά της COVID μπορεί να προστατεύσει έμμεσα τα παιδιά και από τον διαβήτη, λένε.

Φωτογραφία: iStock