Προσοχή: Η αναφυλαξία στα παιδιά «χτυπάει» και δεύτερη φορά!

  • Iatropedia
Η οξεία αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία μπορεί να επαναληφθεί ώρες μετά το πρώτο επεισόδιο γι’ αυτό γονείς και γιατροί δεν πρέπει να εφησυχάζουν, προειδοποιεί νέα έρευνα Καναδών ερευνητών.

Σύμφωνα με ειδικούς του Children's Hospital of Eastern Ontario, περίπου το 15% των παιδιών που είχαν εκδηλώσει αναφυλαξία είχαν και δεύτερο σοβαρό επεισόδιο αργότερα, με τα ¾ των περιπτώσεων να λαμβάνουν χώρα εντός 6 ωρών μετά την αρχική αντίδραση. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της που έγινε ποτέ και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology, τονίζουν ότι γιατροί και γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την διφασική αναφυλαξία.

Η διφασική αναφυλαξία είναι η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μέσα σε 1-72 ώρες χωρίς περαιτέρω έκθεση στο αλλεργιογόνο που προκάλεσε την πρώτη αντίδραση, σε περίπου 20% των περιπτώσεων. Συνήθως η υποτροπή συμβαίνει μέσα σε 8 ώρες και διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η αναφυλαξία. Διφασική αναφυλαξία μπορεί να εμφανίσουν και ενήλικες, ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα εστιάσθηκε στα παιδιά, μελετώντας τις περιπτώσεις 484 παιδιών που είχαν εισαχθεί επειγόντως στο CHEO ή στο Hospital for Sick Children του Τορόντο.

Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής έχουν παιδιά ηλικίας έξι έως εννέα ετών, παιδιά που χρειάζονται πάνω από μία δόση αδρεναλίνης (επινεφρίνη) για τον έλεγχο της αλλεργικής αντίδρασης καθώς και παιδιά που είχαν καθυστερήσει να λάβουν αρχικώς θεραπεία. «Αντιμετωπίστε την αλλεργική αντίδραση με επινεφρίνη και αντιμετωπίστε τη έγκαιρα… Μετά αναζητείστε ιατρική βοήθεια. Αυτό είναι το μήνυμα προς τους γονείς» λέει χαρακτηριστικά ο κύριος συγγραφέας της σχετικής μελέτης Δρ. Waleed Alqurashi.