Προσέξτε τα παιχνίδια στα σιντριβάνια. Κρύβουν έναν απρόσμενο κίνδυνο για τα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
σιντριβάνια
Ποια συμβουλή πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε στα μικρά παιδιά, πριν τα αφήσετε να παίξουν με το νερό που πετάγεται από το πάτωμα. Τι κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Την επόμενη φορά που θα αφήσετε τα παιδιά σας να παίξουν και να δροσιστούν στους πίδακες νερού που βγαίνουν από τα επιδαπέδια σιντριβάνια, μην ξεχάσετε να τους δώσετε μία σωτήρια συμβουλή: να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώσουν κατά λάθος ή επειδή διψάνε το νερό που πετάγεται κάτω από τα πόδια τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής γαστρεντερίτιδας που μπορεί να οδηγήσει τα μικρά παιδιά ακόμα και στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι το μάθημα από την ανάλυση μερικών περιστατικών γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι σε μικρά παιδιά στο Κάνσας. Τα παιδιά μολύνθηκαν από δύο επικίνδυνα παθογόνα, τη σιγκέλλα και τον νοροϊό, παίζοντας στα σιντριβάνια ενός πάρκου αναψυχής της περιοχή. Το πάρκο αυτό φιλοξενεί και ζωολογικό κήπο, με τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ύστερα να παίζουν στα σιντριβάνια.

Συνολικά 21 παιδιά που επισκέφθηκαν το πάρκο στις 11 Ιουνίου 2021 εκδήλωσαν σιγκέλλωση. Άλλα 6 παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα από νοροϊό, έπειτα από επίσκεψη που έγινε μία εβδομάδα αργότερα (στις 18 Ιουνίου).

Οι δύο νόσοι μεταδίδονται εύκολα με την κατάποση νερού, όταν αυτό είναι μολυσμένο με κόπρανα που φέρουν αυτά τα παθογόνα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα περιστατικά αυτά ανέλυσαν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, που εκδίδουν τα CDC.

Τα συμπτώματα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, τα παιδιά που αρρώστησαν είχαν μέση ηλικία 5 ετών. Κανένα τους δεν αρρώστησε επειδή έπαιζε με το νερό, αλλά επειδή το είχε καταπιεί καθώς έπαιζε στα σιντριβάνια.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η σιγκέλλωση και ο νοροϊός δεν είναι απλά, τονίζουν οι ειδικοί. Συμπεριλαμβάνουν έμετο, διάρροια, πόνους στην κοιλιά και πυρετό. Η διάρκειά τους είναι 1-2 μέρες με τον νοροϊό, αλλά έως μία εβδομάδα ή περισσότερο με τη σιγκέλλωση.

Κανένα από τα 21 παιδιά που παρουσίασε σιγκέλλωση δεν πέθανε εξαιτίας της (προκαλεί, μεταξύ άλλων, σημαντική αφυδάτωση που είναι επικίνδυνη). Ούτε πέθανε κάποιο παιδί από νοροϊό. Ωστόσο τρία από τα παιδάκια με τη σιγκέλλωση και ένα με νοροϊό χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η διάρκειά της ήταν 1-3 ημέρες.

«Η επαφή με το στόμα του νερού από τα σιντριβάνια σχετίσθηκε με νόσηση αρκετών μικρών παιδιών», λένε οι ερευνητές. «Οι παράγοντες που συνέβαλλαν ήταν η ανεπαρκής απολύμανση, εξοπλισμός και εκπαίδευση».

Παραδείγματος χάριν, σημειώνουν στο άρθρο τους, η ροή του νερού σταματούσε τη νύχτα, αντί να κυκλοφορεί, να φιλτράρεται και να χλωριώνεται συνεχώς. Επιπλέον, τα σιντριβάνια δεν έφεραν αυτόματο σύστημα ελέγχου ώστε να ρυθμίζεται η απολύμανση του νερού με χλώριο. Όταν όμως ελήφθησαν αυτά και άλλα μέτρα, δεν ξαναναφέρθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Τι να κάνετε

Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας όταν παίζουν στα σιντριβάνια, καλό είναι κατ’ αρχάς να ενημερώσετε για το αν χρησιμοποιούν χλωριωμένο νερό, συνιστά η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Samaria K. Aluko, επιδημιολόγος στον Τομέα Τροφογενών, Υδατογενών & Περιβαλλοντικών Νόσων των CDC.

Καλό είναι επίσης να μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν σε αυτά, εάν έχουν διάρροια. Να τα ενθαρρύνετε επίσης να μην καταπίνουν το νερό ούτε επίτηδες ούτε κατά λάθος. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μπουκαλάκια με νερό, μη τυχόν διψάσουν.

Τέλος, να τα ενθαρρύνετε να μην μένουν ακίνητα σε όρθια ή καθιστή θέση πάνω από τους πίδακες του νερού.

Φωτογραφία: iStock