ΠΟΥ: Μην αφήνετε βρέφη, νήπια μπροστά στην τηλεόραση ή στο καρότσι

  • Ρούλα Τσουλέα
τηλεόραση βρέφη κινητό
Τις πρώτες οδηγίες για την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να αφήνονται μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη για να βλέπουν κινούμενα σχέδια και να κάθονται ήσυχα, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ούτε πρέπει να τα δένουμε επί περισσότερο από 1 ώρα στο καρότσι ή στο ρηλάξ.

Η έκθεση των βρεφών σε οποιουδήποτε είδους οθόνη πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο πρέπει να είναι λελογισμένη: το πολύ 1 ώρα την ημέρα έως ότου κλείσουν τα 4 τους χρόνια.

Πρέπει επίσης να κοιμούνται αρκετές ώρες καθημερινά για να αποκτήσει γερές βάσεις η υγεία τους. Και, βεβαίως, πρέπει να τους αφιερώνουμε χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες και όχι για παθητικές, όπως η τηλεόραση.

Οι συστάσεις αυτές περιέχονται στις πρώτες οδηγίες που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι οδηγίες αφορούν την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μήνυμα των οδηγιών συνοψίζεται στη φράση «Για να μεγαλώσουν υγιή, τα παιδιά πρέπει να κάθονται λιγότερο και να παίζουν περισσότερο».

Οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν την καθιστική ζωή, στην οποία μαθαίνουν τα παιδιά από τα μικράτα τους. Και αυτό, διότι αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου και πλειάδας προβλημάτων υγείας.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί που τις συνέταξαν εστιάζουν στην παθητική τηλεθέαση. Με άλλα λόγια, στη συνήθεια που έχουν πολλοί γονείς να βάζουν τα βρέφη και τα νήπια μπροστά σε μία τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή ή να τους δίνουν ένα τάμπλετ ή κινητό για να χαζεύουν και να μην είναι ανήσυχα.

Συνοπτικά, οι οδηγίες ανά ηλικία αναφέρουν τα εξής:

Για τα βρέφη ηλικίας έως 1 έτους

  • Πρέπει να είναι δραστήρια αρκετές φορές την ημέρα. Να τα βάζετε επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπρούμυτα.
  • Μην τα αφήνετε καθόλου μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη
  • Χρειάζονται συνολικά 14-17 ώρες ύπνου το 24ωρο όταν είναι νεογέννητα. Η διάρκεια του ύπνου πρέπει να μειωθεί σε 12-16 ώρες για τα βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών.
  • Μην τα δένετε στο ρηλάξ, το καθισματάκι του αυτοκινήτου, το καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 συνεχόμενη ώρα.

Για τα νήπια ηλικίας 1-2 ετών

  • Πρέπει να είναι δραστήρια επί τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα
  • Όσα έχουν ηλικία 12-23 μηνών δεν πρέπει να κάθονται καθόλου ακίνητα μπροστά στην τηλεόραση ή άλλη οθόνη. Όσα έχουν ηλικία 24 μηνών μπορούν να βλέπουν τηλεόραση ή οποιοδήποτε πρόγραμμα (π.χ. παιχνίδι) μπροστά σε οθόνη επί λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.
  • Χρειάζονται συνολικά 11-14 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού ύπνου.
  • Δεν πρέπει να είναι δεμένα στο καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 ώρα τη φορά, ούτε να κάθονται για πολλές συνεχόμενες ώρες.

Για τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών

  • Χρειάζονται τουλάχιστον 3 ώρες φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Τουλάχιστον η μία ώρα πρέπει να αφιερώνεται σε δραστηριότητες με μέτρια έως υψηλή ένταση.
  • Επιτρέπεται να βλέπουν έως 1 ώρα την ημέρα προγράμματα/παιχνίδια μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη.
  • Χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού.
  • Δεν πρέπει να τα δένετε στο καρότσι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου επί περισσότερη από 1 συνεχόμενη ώρα την φορά. Ούτε πρέπει να κάθονται επί πολλές συνεχόμενες ώρες.

Δεν κερδίζουν κάτι από την τηλεόραση

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι οι νέες οδηγίες βασίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν είναι οριστικά για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την τηλεόραση ή άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες.

«Είναι όμως απίθανο να κερδίσουν κάτι τα πολύ μικρά παιδιά από την παθητική, καθιστική παραμονή μπροστά στην τηλεόραση», λέει η Dr Juana Willumsen, η οποία συμμετείχε στην συγγραφή των νέων οδηγιών.

«Ο καθιστικός χρόνος πρέπει να είναι ποιοτικός. Διαβάστε ένα βιβλίο στο μωρό για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητές του», συνιστά. «Θα βλέπει τις εικόνες, θα λέει ήχους ή λεξούλες και θα έχει μια δημιουργική αλληλεπίδραση μαζί σας. Το να κάθεται ακίνητο στο καρότσι και να κοιτάζει μόνο του το τάμπλετ δεν του προσφέρει κάτι».

Και συνεχίζει: «Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ευκαιρίες για να παίζουν ενεργά και να μειώσουμε κάθε παθητική συμπεριφορά».

Οι νέες οδηγίες θα παρουσιαστούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2019), που αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα στη Γλασκώβη.