ΠΟΥ: Ανακοίνωσε την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από την Αφρική

  • Γιάννα Σουλάκη
πολιομυελίτιδα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε από την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

«Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι κοινότητες, σώθηκαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο παιδιά» από την ασθένεια της πολιομυελίτιδας, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε την Τρίτη το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης παρόντος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ και Αιθίοπα στην καταγωγή,  Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, της περιφερειακής διευθύντριας  Αφρικής Ματσχιντίσο Μοέτι και των πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και φιλάνθρωπων Μπιλ Γκέιτς και Αλίκο Ντανγκότε.

«Είναι μια καταπληκτική νίκη, μια απελευθέρωση», τόνισε ο δρ Τούνζι Φούνσο επικεφαλής της επιτροπής κατά της πολιομυελίτιδας της Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου. «Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι λίγο!», πρόσθεσε ο γιατρός αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον σκοπό αυτό.

Πολιομυελίτιδα: Τι είναι η νόσος που εξαλείφθηκε στην Αφρική

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά, επηρεάζοντας τον νωτιαίο μυελό τους. Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση.

Η ασθένεια ήταν ενδημική σε όλο τον κόσμο μέχρι την ανακάλυψη εμβολίου τη δεκαετία του 1950. Οι πιο πλούσιες χώρες είχαν άμεση πρόσβαση σ’ αυτό, όμως, η Ασία και η Αφρική παρέμειναν για καιρό εκτός των εμβολιαστικών παρεμβάσεων.

Το 1988 ο ΠΟΥ είχε καταγράψει 350.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 70.000 στην Αφρική το 1996. Χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού και σημαντικές οικονομικές προσπάθειες η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική μόνο σε δύο χώρες: το Αφγανιστάν, με 29 κρούσματα φέτος, και το Πακιστάν, με 58.