Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαλέξει το άθλημα που του ταιριάζει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άθλημα
Δεν έχει σημασία τι βρίσκει ενδιαφέρον ένα παιδί στα σπορ (είτε είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τάε-κβον-ντο, το κολύμπι, ή το τρέξιμο), το πιο σημαντικό είναι να το βοηθήσετε να επιλέξει να κάνει εκείνο που θα απολαμβάνει περισσότερο.

Το καλύτερο άθλημα για ένα παιδί είναι αυτό που το παιδί βρίσκει διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση είναι γνωστά και μεγάλο μέρος αυτών εξαρτάται από το βασικό άθλημα που θα επιλέξει το παιδί. Η καλή φυσική κατάσταση και οι σωστές διατροφικές συνήθειες νωρίς στη ζωή, αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα το παιδί να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα. Η συμμετοχή στα σπορ είναι βασική μέθοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συναισθηματικές ανταμοιβές της αυτοεκτίμησης, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η αφοσίωση που αντλεί ένα παιδί μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή.

Ξεκινώντας

Επιτρέψτε στο παιδί σας την ελευθερία να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα. Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο άθλημα, ελέγξτε τα διαθέσιμα προγράμματα στο σχολείο, στα αθλητικά σωματεία και στον δήμο που κατοικείτε. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό, ώστε να ταιριάζει σωστά και ότι αυτός ο εξοπλισμός έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Περάστε λίγο προσωπικό χρόνο με το παιδί σας εξασκώντας και μαθαίνοντας διαφορετικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το παιδί είναι πιο πιθανό να απολαύσει ένα άθλημα αν του επιτρέπετε να το μάθει σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ διασκεδάζει και λαμβάνει υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους γονείς του.

Τα αθλήματα για τα παιδιά θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα μέσο ψυχαγωγίας και αναψυχής. Οι γονείς θα πρέπει να ΜΗΝ πιέζουν ένα μικρό παιδί να επικεντρωθεί μόνο στη νίκη σε κάποιο σπορ, ακόμη και εάν επιδεικνύει κάποιες εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες σε αυτό. Ένας νεαρός αθλητής που θα μπορούσε να επιδείξει φυσικό ταλέντο σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, πρέπει να δουλευτεί σκληρά και να δείξει αφοσίωση, προκειμένου να πετύχει. Σχεδόν κάθε παιδί, ακόμη και αν είναι λιγότερο έμπειρο από τους συνομηλίκους του, μπορεί να βελτιωθεί με θετική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η εγγραφή του παιδιού σας σε ένα οργανωμένο άθλημα, περιλαμβάνει μια δέσμευση από την πλευρά σας. Το παιδί σας θα χρειαστεί κατάλληλο εξοπλισμό, μεταφορά από και προς το μέρος της προπόνησης και την αμέριστη υποστήριξή σας.

Πάρτε πρώτα το “ΟΚ” του γιατρού

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσετε τη δραστηριότητα στο έπακρο, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας σχετικά με τη συμμετοχή του σε οργανωμένα αθλήματα. Ένα απλό τσεκάπ θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρη φυσική εξέταση. Εάν το παιδί σας έχει κάποια χρόνια προβλήματα υγείας, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί και να συμμετέχει σε κάποια σπορ. Ρωτήστε το γιατρό σας για το αν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για το παιδί σας.

Γονική καθοδήγηση

Το παιδί σας θα σας χρειαστεί περισσότερο από ποτέ για υποστήριξη και συμβουλές κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε κάποιο άθλημα. Για να βοηθήσετε το παιδί σας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για να το βοηθήσετε και να διασκεδάζει αυτό που κάνει, πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθειά του και να διατηρήσετε μια καλή στάση απέναντι στο ίδιο, τους συναθλητές και τους προπονητές του. Εάν το παιδί σας επιλέξει ομαδικό άθλημα, καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είστε κοντά του στις προπονήσεις και τα παιχνίδια.

Διδάξτε το παιδί σας ότι η συμμετοχή σε ένα ομαδικό σπορ προϋποθέτει ορισμένες δράσεις και αρμοδιότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά όλη η ομάδα. Αυτές είναι δράσεις που πρέπει να κάνει το παιδί, τόσο ως προς τον εαυτό του, όσο και ως προς τους άλλους συναθλητές του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι υπεύθυνο και να σέβεται τους συμπαίκτες, τους προπονητές και τους αντιπάλους του. Αυτά είναι τα πιο πολύτιμα μαθήματα στον αθλητισμό, καθώς και στη ζωή.

Κατά την εκμάθηση ενός αθλήματος, τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Οι γονείς και οι προπονητές μπορούν να μειώσουν το επίπεδο στρες στο παιδί, με ήρεμες επισημάνσεις. Τα λάθη είναι ευκαιρίες για πολύτιμη εμπειρία σε τομείς που επιδέχονται βελτίωση.

Ευ αγωνίζεσθαι

Ένα παιδί μαθαίνει μέσα από τον παραδειγματισμό. Το πώς το παιδί αντιμετωπίζεται εντός και εκτός γηπέδου μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Μια ατμόσφαιρα που είναι διασκεδαστική και εκπαιδευτική θα προωθήσει και μια υγιή αυτοεκτίμηση στα παιδιά. Μια ατμόσφαιρα που είναι αρνητική και επικριτική μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Φροντίστε να υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον και βοηθήστε το παιδί σας να ακολουθήσει την φιλοσοφία του “ευ αγωνίζεσθαι”. Μην αρκεστείτε στα λόγια, αλλά δείξτε του με τις πράξεις σας πώς είναι να σέβεσαι τους συμπαίκτες, καθώς και τους αντιπάλους, είτε κερδίζεις, είτε χάνεις.

Τι μπορείτε να συμβουλεύσετε το παιδί για να εκτιμήσει καλύτερα το άθλημα που διάλεξε:

  • Απόλαυσε το παιχνίδι!
  • Σεβάσου τους συμπαίκτες, καθώς και τους αντιπάλους, είτε κερδίζεις, είτε χάνεις.
  • Να θυμάσαι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ πιο σημαντικό από την κατανόηση και την αυθεντική απόλαυση του παιχνιδιού.
  • Να θυμάσαι ότι βαθμολόγησης είναι πιο συναρπαστικό όταν ανταμείβει ένα πραγματικό επίτευγμα.
  • Το να παίζεις για να κερδίσεις είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του ανταγωνισμού, αλλά το να επιδιώκεις τη νίκη με οποιοδήποτε κόστος, διαλύει την αληθινή έννοια του ανταγωνισμού.
  • Δείξε σεβασμό στους διαιτητές και τους κριτές ανά πάσα στιγμή και να αποδέχεσαι τις αποφάσεις τους με αξιοπρεπή τρόπο.
  • Να είσαι ευγενικός και μετρημένος, τόσο στη νίκη, όσο και στην ήττα.
  • Προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς.

http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παιδιά με καλή μνήμη λένε και καλύτερα ψέμματα!

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ δίνετε το σιρόπι στο παιδί με απλό κουτάλι

Τεστ για τον εθισμό του παιδιού στο διαδίκτυο – Ερωτηματολόγιο για τους γονείς

Παιδική παχυσαρκία: Ποια απλή καθημερινή συνήθεια προστατεύει το παιδί