Πως να προστατέψετε τα παιδιά από τον ήλιο;

  • Iatropedia
Είναι γνωστό ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου είναι μια από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου του δέρματος. Αυτό που φαίνεται να είναι λιγότερο γνωστό είναι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τα παιδιά, καθώς μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι 1 στους 5 γονείς δεν γνωρίζουν ότι το δέρμα των παιδιών τους είναι ευαίσθητο στον ήλιο.

Υπολογίζεται ότι , «το μελάνωμα αντιπροσωπεύει έως και το 3% των παιδιατρικών καρκίνων και το 6% των περιπτώσεων καρκίνου στην εφηβική ηλικία 15-19 ετών.»

Σήμερα δεν υπάρχει μητρώο ή βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ, αλλά μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι το ποσοστό του μελανώματος – η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος – αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως σε παιδιά ηλικίας 0- 19 μεταξύ 1973 και 2009.

Αν και η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι σπάνια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή.

«Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι σημαντικό και να προληφθούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος ως ενήλικας,» λέει ο Dawn Holman, επιστήμονας στον Τομέα της Πρόληψης και Ελέγχου Καρκίνου στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC). «Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό για όλους μας να χρησιμοποιούν προστασία από τον ήλιο σε κάθε ηλικία.»

Η παραμονή στη σκιά είναι η καλύτερη προστασία από τον ήλιο για τα βρέφη.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του δέρματος, τα βρέφη ηλικίας 6 μηνών και κάτω θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Και αυτό γιατί έχουν χαμηλά επίπεδα μελανίνης στο δέρμα τους.

Ως εκ τούτου, το δέρμα Ίδρυμα Καρκίνου προτείνουν στους γονείς τα βρέφη να κυκλοφορούν μετά τις 16:00 – όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι χαμηλότερη.

Τα βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα σε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια, και το λαιμό τους.

Το πρόσωπο και τα αυτιά θα πρέπει να προστατεύονται με ένα πλατύγυρο καπέλο.

Ενώ αντηλιακό θεωρείται ως μια βασική μορφή προστασίας από τον ήλιο, δεν συνιστάται για χρήση σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Αντίθετα είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών,ευρέως φάσματος με δείκτη ελάχιστης ηλιακής προστασίας (SPF) 15.

Τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όταν το παιδί μεγαλώνει, είναι πιο δύσκολο να το προστατέψετε εξαιτίας του παιχνιδιού στον ήλιο.

«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το αντηλιακό είναι η μόνη γραμμή άμυνας στην προστασία από τον ήλιο,» λέει ο Δρ Perry Robins. Επίσης συνιστά την εκπαίδευση τους ώστε να μην κινδυνεύσουν.

πηγή: mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελιές στο δερματάκι των παιδιών: Πόσο επικίνδυνες είναι;