Πώς η υγεία των πνευμόνων καθορίζεται από παιδική ηλικία: Ευρήματα-σοκ από νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πνεύμονες
Οι ερευνητές εξέτασαν 33 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους πνεύμονες.

Νέες γνώσεις σχετικά με τη σημασία παραγόντων στην πρώιμη ζωή στην υγεία των πνευμόνων αποκάλυψε η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν τα Πανεπιστήμια του Essex και του Bristol της Αγγλίας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Respiratory Journal, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη προγνωστικών εργαλείων για την αναπνευστική υγεία και θα μειώσουν την ανισότητα στην υγειονομική περίθαλψη, στοχεύοντας σε παρεμβάσεις πρώιμης ζωής για άτομα υψηλότερου κινδύνου.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 7.545 συμμετέχοντες στην μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children, μια παγκόσμια διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί τις έγκυες γυναίκες και τους απογόνους τους από το 1991.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους πνεύμονες και καλύπτουν τη διάρκεια ζωής από τη γέννηση έως την ηλικία των 24 ετών.

Τότε είναι που η πνευμονική λειτουργία είναι στο αποκορύφωμά της και αποτελεί ισχυρό δείκτη της αναπνευστικής υγείας στην μετέπειτα ζωή.

“Σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες για την υγεία των πνευμόνων, η εργασία μας ξεχωρίζει ως η πιο ολοκληρωμένη του είδους της, μέχρι σήμερα, καθώς εξετάζει τις υποκείμενες σχέσεις μεταξύ αυτών των 33 παραγόντων, προσφέροντας αξιόπιστα ευρήματα για τη σημασία τους στην υγεία των πνευμόνων στην ενήλικη ζωή”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Osama Mahmoud, λέκτορας στην Επιστήμη Δεδομένων και Στατιστικής στο τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Essex και παλαιότερα στο Bristol.

Οι 33 παράγοντες που ερευνήθηκαν, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία των πνευμόνων, περιελάμβαναν κοινωνικοδημογραφικά, περιβαλλοντικά, τρόπο ζωής και φυσιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους πνεύμονες και εντοπίστηκαν στην μελέτη ήταν:

  • Γυναίκες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Γυναίκες που καπνίζουν ενώ είναι έγκυες
  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Παιδιά με υψηλότερη λιπώδη μάζα στο δημοτικό σχολείο
  • Παιδιά με χαμηλότερη άλιπη μάζα στο δημοτικό σχολείο
  • Άσθμα πρώιμης έναρξης

Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας

Ο δρ. Mahmoud κατέληξε:

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι από τους 33 βασικούς παράγοντες, αυτοί που ατομικά επηρεάζουν περισσότερο την πνευμονική λειτουργία σε νεαρή ηλικία είναι:

  • το βάρος της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • το εάν η μητέρα τους κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • το βάρος γέννησής τους και
  • την σωματική τους σύνθεση στο δημοτικό σχολείο

Με το πρώιμο άσθμα να είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την λειτουργία των πνευμόνων, πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις καταστάσεις”.

Πηγές: https://www.essex.ac.uk, https://www.bristol.ac.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα συμπτώματα στους πνεύμονες από το κάπνισμα: Δεν είναι μόνο ο καρκίνος

Πνευμονικό οίδημα ή εμφύσημα; Τα συμπτώματα που πρέπει να διακρίνουμε

Είναι δυνατόν να έχετε καρκίνο του πνεύμονα χωρίς βήχα;

Ένας στους τρεις γονείς δίνει αντιπυρετικά στα παιδιά όταν δεν τα χρειάζονται

φωτό: iStock