Σκλήρυνση κατά πλάκας: Είναι ασφαλή τα φάρμακα κατά τον θηλασμό;

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε βρέφη, των οποίων οι μητέρες έκαναν θεραπεία για τη νόσο.

Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης (ή σκλήρυνσης κατά πλάκας) μπορεί να μην επηρεάζουν την ανάπτυξη και την υγεία των βρεφών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 183 μητέρες με τα μωρά τους. Οι γυναίκες λάμβαναν μονοκλωνικά αντισώματα για τη νόσο τους. Τα μωρά τους δεν παρουσίασαν κάποια αναπτυξιακή υστέρηση, σε σύγκριση με αντίστοιχη ομάδα βρεφών που δεν είχαν εκτεθεί στα φάρμακα αυτά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση των βρεφών στα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία ή την ανάπτυξή τους κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kerstin Hellwig, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr, στη Γερμανία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αντιμετωπίζουν την πολλαπλή σκλήρυνση, αδρανοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Παρά τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως οι περισσότερες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα για την πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι εγκεκριμένες για τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Πως επηρεάζει ο τοκετός τη νόσο

Ο κίνδυνος έξαρσης της πολλαπλής σκλήρυνσης αυξάνεται μετά τον τοκετό. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές μητέρες θέλουν να ξαναρχίσουν τα φάρμακα που διακόπτουν στη διάρκεια της κυήσεως. Είναι, όμως, σημαντικό να εξακριβωθεί εάν τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή για τα νεογέννητα, λένε οι ειδικοί.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα για την σκλήρυνση κατά πλάκας:

  • Το natalizumab
  • Το ocrelizumab
  • Το rituximab
  • Το ofatumumab

Τα 183 νήπια των οποίων οι μητέρες λάμβαναν τα φάρμακα, είχαν εκτεθεί σε αυτά επί 5,5 μήνες κατά μέσον όρο. Οι ερευνητές τα συνέκριναν με αντίστοιχο αριθμό παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν μεν πολλαπλή σκλήρυνση αλλά δεν πήραν μονοκλωνικά αντισώματα την περίοδο του θηλασμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας των βρεφών τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους. Εστίασαν σε τυχόν αναπτυξιακές υστερήσεις στις κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες, καθώς και στην ομιλία. Αναζήτησαν επίσης τυχόν νοσηλείες στο νοσοκομείο, στοιχεία για τη λήψη αντιβιοτικών και την εξέλιξη του σωματικού βάρους τους.

Η σύγκριση δεν έδειξε να υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιασθούν αναλυτικά στο επερχόμενο 76ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN 2023). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 13-18 Απριλίου 2024 στο Ντένβερ.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση, μετά από αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock