Πνευμονία στην Κίνα: Το πιθανότερο είναι να μην αφορά νέα πανδημία, λέει ο Δ. Παρασκευής

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονία
Τι αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ.

Η πνευμονία που σαρώνει την Κίνα, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά στα νοσοκομεία, πιθανότατα δεν οφείλεται σε νέο παθογόνο, αλλά σε συνδυασμό παθογόνων που κυκλοφορούν, αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm επισήμανε πως ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι προσβάλλει πρωτίστως παιδιά. Εάν επρόκειτο για νέο παθογόνο, θα εκδηλωνόταν σε όλες τις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως συμπεριλαμβάνουν τους ηλικιωμένους.

Ο καθηγητής και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, επισήμανε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονία προκαλείται από γνωστά παθογόνα που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο. Τέτοια παθογόνα είναι  ο ιός της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο κορωνοϊός.

«Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, είναι ό,τι συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το φθινόπωρο του 2022», εξήγησε. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση», είπε.

Ιός κοξάκι: απαιτείται προσοχή για μερικές εβδομάδες

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στον ιό κοξάκι, ανέφερε ότι παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας αυτή την περίοδο. Επειδή, όμως, δεν γίνεται καταγραφή όλων των κρουσμάτων, αλλά μόνον όσων έχουν συμπτώματα, η ακριβής εικόνα δεν είναι σαφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό, πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση στο σπίτι.

Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα, η οποία όμως δεν χρειάζεται να κλείσει. «Αυτό το οποίο έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρότι η ανάρρωση συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός παραμένει στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες μετά», είπε ο κ. Παρασκευής. «Και αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των εργαζομένων στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τηρούνται μέτρα υγιεινής και πρόληψης προκειμένου να περιορίζεται στο ελάχιστο η έκθεση στον ιό, ακόμα και σε παιδιά που έχουν αναρρώσει».

Φωτογραφία: iStock