Παιδικό ατύχημα: Πως να το αποτρέψετε!

  • Iatropedia
Τα 30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να προκληθεί σοβαρό έγκαυμα στο παιδί σας απο το ζεστό νερό του μπάνιου;

1. Νήπια 15 έως 17 μηνών μπορούν να “εξερευνήσουν” τα συρτάρια ή ντουλάπια που έχουν προϊόντα καθαρισμού και να προκληθούν δηλητηριάσεις. Ξέρετε οτι ένα μικρό παιδί μπορεί να ανοίξει ένα πώμα ασφαλείας μέσα σε 10 λεπτά;

2. Οι σκληρές καραμέλες, οι ξηροί καρποί με το κέλυφός τους και τα σταφύλια προκαλούν περισσότερο από το 40% όλων των παιδικών θανάτων λογω πνιγμού.

*Μην δίνετε στα παιδιά μικρά τρόφιμα όπως τα σταφύλια ή οι ξηρούς καρπούς

* Κόψτε τις στερεές τροφές σε μικρά κομμάτια

* Ενθαρρύνετε τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πάντα να μασούν την τροφή τους πολύ καλά

* Μη σταματάτε να τα παρακολουθείτε όταν τρώνε

* Μην τα αφήνετε να μιλάνε, να παίζουν, να τρέχουν ή είναι ξαπλωμένα, όταν τρώνε

* Μην αφήνετε τα παιδιά να “πετάνε” την τροφή μέσα στο στόμα τους

3. Η χρήση παιδικών καθισμάτων ασφαλείας στο αυτοκίνητο μειώνει την πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού, σε περίπτωση σύγκρουσης, στο 69% για τα βρέφη και στο 47% για παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Μην χρησιμοποιείτε το βρεφικό κάθισμα στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Υπάρχει πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού από το άνοιγμα του αερόσακκου, που βρίσκεται στο πλάι.

4. Μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς ζώνη ασφαλείας. “Κάθε ζώνη είναι καλύτερη από καμία ζώνη” για ένα παιδί.

5. Διδάξτε στο παιδί σας να κοιτάζει αριστερά και δεξιά πριν από τη διέλευση του δρόμου. Καλό είναι να φοράει πολύχρωμα ρούχα (ιδιαίτερα την νύχτα)

6. Κρατήστε το καυτό νερό, το τσάι ή τον καφέ μακριά από το παιδί σας.

7. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού για το μπάνιο του, περίπου στους 49 εως 52 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι η θερμοκρασία του νερού στους 60 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό έγκαυμα σε 30 δευτερόλεπτα.

8. Παιδιά μικρότερα των 4 ετών, δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο σώμα τους και μπορούν εύκολα να “υπερεκτιμήσουν” τις κινήσεις τους, προκαλώντας ατυχήματα αν πέσουν από το κρεβάτι, τον καναπέ, τη σκάλα ή ακόμη και στην παιδική χαρά. Χρησιμοποιήστε κατάλληλα εμπόδια για σκάλες, πλατύσκαλα κ.λπ.

9.Η έντονη περιέργεια των παιδιών να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν, ιδιαίτερα απο 9 έως 11 μηνών, τα προκαλεί να βάλουν στο στόμα τους διάφορα αντικείμενα, όπως σπασμένα παιχνίδια, κουμπιά, νομίσματα και φάρμακα που μπορούν να βρουν στο πάτωμα. Μην αφήνετε διασκορπιζμένα αντικείμενα στο πάτωμα, ακόμη και όταν το παιδί κοιμάται.

10. Η φωτιά είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου των παιδιών στο σπίτι, αν και οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Θα πρέπει να υπάρχει συναγερμός καπνού σε κάθε επίπεδο του σπιτιού, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό όταν μια πυρκαγιά αρχίζει τη νύχτα. Πρέπει να έχετε έτοιμο σχέδιο διφυγής και διδάξτε στα παιδιά σας τι πρέπει να κάνουν αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να φοβηθεί και να μην μπει στον πειρασμό να κρυφτεί γιατί αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεφύγετε.

11.Τα νεογέννητα έως πέντε μηνών έχουν περιορισμένη κινητικότητα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς τους, να οφείλονται σε υπαιτιότητα ή αμέλεια δική μας.

12.Σφραγίστε τις αχρησιμοποίητες πρίζες με τα ειδικά καλύμματα. Εναλλακτικά, τοποθετείτε βαριά έπιπλα μπροστά τους.

13.Κρατήστε τα ντουλάπια σας ασφαλώς κλειδωμένα, καθώς αυτά είναι από τα αγαπημένα μέρη των μικρών παιδιών να κρυφτούν. Τυχαίο κλείσιμο μέσα σε αυτά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ασφυξία.

14.Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, πριν από τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου στο παιδί. Όλα τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά, ακόμη και αυτά που θεωρούνται φαινομενικά ακίνδυνα. Τα σιρόπια, συνήθως, φαίνονται ελκυστικά στα παιδιά και η κατάποσή τους χωρίς επίβλεψη είναι επικίνδυνη.

15. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με πλαστικές σακούλες. Μπορεί με αυτές να καλύψουν το κεφάλι και τα πρόσωπά τους και να προκληθεί ασφυξία.

ΤΕΛΙΚΑ, ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι:

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα ατυχήματα. Αυτό οφείλεται στην έμφυτη επιθυμία τους να εξερευνήσουν τον κόσμο και την αδυναμία τους να αντιληφθούν τους κινδύνους των πράξεών τους!

Δείτε επίσης:

Πρώτες βοήθειες για το πνίξιμο από φαγητό

Διαβάστε περισσότερα για την τροφική δηλητηρίαση

Πανικοβάλλεστε όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

Μπορώ να δώσω παυσίπονα στο παιδί μου;

Ψείρες στα σχολεία. Πώς αντιμετωπίζονται;

Ελιξήριο της ζωής το τσάι

Μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη

Ένα καταθλιπτικό παιδί ανά τάξη