Παιδιά- παθητικοί καπνιστές ακόμη και όταν δεν καπνίζουμε μπροστά τους

  • Iatropedia
Εάν κάνετε το ολέθριο λάθος να καπνίζετε μέσα στο σπίτι, ενώ έχετε μικρά παιδιά, σβήστε τώρα το τσιγάρο. Το χειρότερο όμως λάθος που μπορεί να κάνει ένα γονέας είναι να καπνίζει στο σπίτι σε άλλο δωμάτιο και να αγνοεί ότι ο καπνός ακόμη και έτσι, κάνει το παιδί του παθητικό καπνιστή. Το παθητικό κάπνισμα τσακίζει, διαλύει, καταστρέφει την υγεία των παιδιών του.

Πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, έχουν τόσο μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό τους οι οποίες από την αρχή κιόλας διακρίνονται μέσα στο αίμα τους. Την ίδια στιγμή οι γονείς που καπνίζουν διαπράττουν άλλο ένα σφάλμα αφού όλο και λιγότεροι παραδέχονται ότι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους ή αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους εκτίθεται με άλλους τρόπους στον καπνό των γύρω τους.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έκαναν τεστ αίματος σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% είχαν στο αίμα τους ίχνη κοτινίνης, της χημικής ουσίας που παράγεται στον οργανισμό, όταν αυτός εκτεθεί στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Συγκεκριμένα το 55% των δειγμάτων αίματος των παιδιών βρέθηκαν θετικά για την κοτινίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τις προηγούμενες τρεις έως τέσσερις μέρες. Όμως μόνο το 13% των γονιών τους παραδέχτηκαν ότι το παιδί τους είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι τα παιδιά είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό φαίνεται στο αίμα τους, όπως δείχνει η νέα μελέτη. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εκτίθενται μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α. Το τεστ αίματος για κοτινίνη δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, αν και οι Αμερικανοί ερευνητές εισηγούνται ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

έγκυες: δηλητήριο το παθητικό κάπνισμα

βοηθούν ή όχι τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, τα υποκατάστατα νικοτίνης;

τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε περισσότερο, αλλά είναι υφιέστερα

παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων