Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλες οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και αντιμετώπισης διαφόρων παιδιατρικών προβλημάτων θα βρεθούν στο επίκεντρο της Μετεκπαιδευτικής Ημερίδας Παιδιατρικής που διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά το παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στην Αίγλη του Ζαππείου (αίθουσα “Ολυμπία”). 

Η ετήσια μετεκπαιδευτική ημερίδα διοργανώνεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών & Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Ευαγγελία Λαγκώνα και τους συνεργάτες της, ενώ ομιλητές θα είναι παιδίατροι και ειδικοί με βαθιά γνώση και εμπειρία του αντικειμένου τους.

Σκοπός της ημερίδας, η οποία είναι ανοιχτή προς το κοινό, είναι η ενημέρωση πάνω σε ιδιαίτερα σημαντικά και ενδιαφέροντα παιδιατρικά θέματα, σύμφωνα με τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα. Μεταξύ των άλλων, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη διερεύνηση και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στα παιδιά, που αποτελούν τις συχνότερες μικροβιακές λοιμώξεις της βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας.

Οι εμπύρετες ουρολοιμώξεις ιδιαίτερα στα μικρότερης ηλικίας παιδιά υποκρύπτουν συχνά ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί το θέμα των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων του δέρματος που αποτελούν το 85% και πλέον των λοιμώξεων που προκαλεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος στα παιδιά και η σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής στην πρόληψη της μετάδοσης των λοιμώξεων αυτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το θέμα της παχυσαρκίας στα παιδιά που θα συζητηθεί εκτενώς, με έμφαση στην πρόληψη. Η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια ασθένεια,  ενώ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τη μορφή επιδημίας απειλώντας τη Δημόσια Υγεία. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα ανακοινωθεί η έναρξη ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα παρεμβατικού διαδραστικού προγράμματος για την παχυσαρκία στα παιδιά στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά και γονείς. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει οργανωθεί από το Παιδοενδοκρινολογικό Τμήμα του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση, αλλά κυρίως την πρόληψη του πολυπαραγοντικού φαινομένου της παχυσαρκίας.