Παιδικός καρκίνος: 300 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα

  • Ελισάβετ Σταύρου
παιδικός καρκίνος
Ο παιδικός καρκίνος απαιτεί χρονοβόρες και επίπονες θεραπείες, που αλλάζουν ριζικά τη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού και του εφήβου.

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια, η οποία έχει δεκάδες διαφορετικές μορφές και αλλάζει ριζικά ολόκληρη την οικογένεια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, που είναι αύριο 15 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», υπενθυμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της οικογένειας.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 300 νέα παιδιά. Ο παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

«Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη!», τονίζει ο Σύλλογος «ΦΛΟΓΑ» Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους.  Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 4 τύπους καρκίνου – Ξεκινούν από τον επόμενο μήνα

Η σημασία της στήριξης από την οικογένεια

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκόπτεται από τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς.

Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, η οικογένεια χρειάζεται στήριξη από το φιλικό, κοινωνικό αλλά και σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές αρκεί απλώς να κρατάμε επαφή, να δείχνουμε διακριτικά το ενδιαφέρον μας, και να βοηθάμε τα παιδιά να επιστρέψουν ομαλά στο σχολείο.

«Η χρυσή κορδέλα δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Συμβολίζει πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις δεκάδες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας», αναφέρει ο Σύλλογος.

Φωτογραφία iStock