Κατάθλιψη στο παιδί: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Αλλά τόσο οι έφηβοι, όσο και τα μικρά παιδιά είναι εξίσου πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Και αν στους έφηβους και τους ενήλικες τα συμπτώματα από την κατάθλιψη είναι αρκετά αναγνωρίσιμα, πολλοί γονείς αδυνατούν να τα αντιληφθούν εγκαίρως στα μικρά τους παιδιά.

Δείτε τι λέει σχετικά η δρ Navina Evans, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Capio Nightingale του Λονδίνου και μέλος στο City Mental Health Trust και ο δρ David Kingsley, παιδοψυχίατρος στο νοσοκομείο Cheadle Royal.

Υπάρχουν τρόποι για να εντοπίσετε τις διαφορές μεταξύ των “κανονικών” μεταπτώσεων στην διάθεση του παιδιού και των πρώιμων σημαδιών ενός πιο σοβαρού συναισθηματικού προβλήματος υγείας.

Τα εμφανή σημάδια που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν την κακή διάθεση και τη δυστυχία, που συνοδεύεται με δακρύρροια και ευερεθιστότητα, χωρίς να οφείλεται σε κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης, προσέξτε τις αντιδράσεις του παιδιού όταν συμβαίνει κάτι λυπηρό. Για παράδειγμα, όταν κάποιος πεθαίνει είναι φυσιολογικό για όλους στην οικογένεια να αισθάνονται στενοχωρημένοι. Αλλά αν αισθάνεστε ότι η αντίδραση του παιδιού σας είναι πάρα πολύ ακραία ή συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Εάν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει καλά στο σχολείο και έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα πράγματα που ενδιαφερόταν στο παρελθόν, αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό σημάδι. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η κοινωνική του απομόνωση. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η κακή διάθεση προκαλεί σημαντική βλάβη στο παιδί.

http://www.nhs.uk/