Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για την παρωτίτιδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παρωτίτιδα
Η παρωτίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τις παρωτίδες -ένα από τα τρία ζεύγη αδένων που παράγουν σάλιο και βρίσκονται κάτω και μπροστά από τα αυτιά. Αν εσείς ή το παιδί σας εκδηλώσετε παρωτίτιδα, μπορεί να έχετε κυρίως πρήξιμο στον ένα ή και στους δύο αδένες (παρωτίδες).

Η παρωτίτιδα ήταν αρκετά κοινή ασθένεια στο παρελθόν μέχρι που βγήκε το σχετικό εμβόλιο. Από τότε, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί δραματικά, οπότε οι πιθανότητες να πάθει κάποιο παιδί παρωτίτιδα είναι χαμηλές. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά μεμονωμένα ξεσπάσματα παρωτίτιδας σε κάποιες περιοχές του πλανήτη όπου δεν γίνονται εμβολιασμοί. Οι επιπλοκές της παρωτίτιδας, όπως απώλεια ακοής, είναι δυνητικά σοβαρές, αλλά σπάνιες.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό της παρωτίτιδας έχουν πολύ ήπια, ή και καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά συνήθως εμφανίζονται περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο και πόνο στους σιελογόνους αδένες στην μία ή και στις δύο πλευρές του προσώπου
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Απώλεια όρεξης
  • Πόνο στο μάσημα ή την κατάποση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η παρωτίτιδα έχει εξελιχθεί σε μια ασυνήθιστη ασθένεια, οπότε είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να αποδοθούν σε κάποια άλλη πάθηση. Για παράδειγμα το πρήξιμο στους σιελογόνους αδένες και ο πυρετός θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις φλεγμονής των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα).

Αίτια

Η αιτία της παρωτίτιδας είναι ο σχετικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου. Εάν δεν έχει κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο, τότε ένα παιδί μπορεί να κολλήσει παρωτίτιδα εισπνέοντας σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα ενός άλλου μολυσμένου ατόμου. Επίσης ο ιός μεταδίδεται και με την κοινή χρήση ποτηριών ή άλλων σκευών με κάποιον που είναι μολυσμένος.

http://www.mayoclinic.org