Παιδιά – πρόσφυγες: Αναπηρίες στο σώμα, πληγές στην ψυχή!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εργασία Ελλήνων γιατρών από την Θεσσαλονίκη για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στο παιδιατρικό τραύμα, έγινε δεκτή στο πανευρωπαϊκό συνέδριο χειρουργών παίδων που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο στο Μιλάνο. Στην επιστημονική εργασία των Ελλήνων γιατρών καταγράφονται τραγικά περιστατικά τραυματισμών σε προσφυγόπουλα που φέρνουν την ανθρωπότητα πολλές δεκαετίες πίσω...

Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ, ygeianet, «σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2015 πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες διέσχισαν τα ευρωπαϊκά σύνορα, με 200.000 από αυτούς να είναι παιδιά (Eurostat). Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κατέγραψε πάνω από 3.500 πνιγμούς στη Μεσόγειο.

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία συνεχίζει να εντείνεται, δημιούργησε νέα δεδομένα και στον τομέα των ατυχημάτων στα παιδιά. Πέραν της αύξησης του συνολικού αριθμού των κακώσεων που αντιμετωπίζονται από το Ε.Σ.Υ., απαντώνται πρωτόγνωροι τραυματισμοί και «ξεχασμένα» ατυχήματα για τη χώρα μας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι έχει
καταγραφεί ακόμα και περίπτωση αποκεφαλισμού.

Συγκεκριμένα, στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, την οποία διευθύνει ο κ. Γ. Τσικόπουλος, έχει αντιμετωπιστεί το τελευταίο διάστημα, με αμέριστη ιατρική και ανθρωπιστική διάθεση και φροντίδα, μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης και αφορούν απλές κακώσεις, χειρουργικές παθήσεις, αλλά και βαρύτατα περιστατικά, όπως αυτό του εκτεταμένου ηλεκτρικού εγκαύματος στις σιδηροδρομικές γραμμές, το οποίο ακόμη και νοσηλεύεται.

Ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό αφορά προσφυγόπουλο ηλικίας 8 ετών, που συνοδευόταν μόνο από την μητέρα του και καθοδόν για την Ειδομένη με λεωφορείο συνεθλίβη κάτω από τους τροχούς του. Το περιστατικό αυτό, πέραν του ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω της μεγάλης βαρύτητας και πολυπλοκότητας των κακώσεων, των εγχειρητικών δυσκολιών και της άριστης κατάληξης του, είχε και άλλες προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές κλπ.

Το παιδί νοσηλεύτηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε σειρά μεγάλων επεμβάσεων από τους παιδοχειρουργούς κ. Χρήστο Χάιδο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και κ. Αικατερίνη Τζαντζαρούδη, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. Στην συνέχεια, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και στα μεσοδιαστήματα των νοσηλειών του διέμενε σε δομές φιλοξενίας με συνδρομή της Μ.Κ.Ο. «Praxis», η οποία προσέφερε επίσης βοήθεια με κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές.

Τα έξοδα νοσηλείας καλύφθηκαν από το δημόσιο μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό και τις πτυχές του και προκειμένου να αναδειχθούν αυτές στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης, συντάχθηκε επιστημονική ανακοίνωση με τίτλο:
PAEDIATRIC TRAUMA AMID EUROPEAN REFUGEE CRISIS
C. Chaidos, Ai. Tzantzaroudi, E. Georgiou, E. Smaropoulos, G. Tsikopoulos
Paediatric Surgery Dpt, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece)

Η ανακοίνωση έγινε αποδεκτή για παρουσίαση στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων (European Paediatric Surgeons’ Association) και θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο στο Μιλάνο – Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν