Παιδιά και πειθαρχία: Το κόλπο του Τζορτζ Κλούνεϊ με τον Άι Βασίλη και 5 στρατηγικές θετικής πειθαρχίας

  • Iatropedia newsroom
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ χρησιμοποιεί τον Άι Βασίλη
Ποιος δεν έχει επικαλεστεί τον Άι Βασίλη ή ακόμη και τον... μπαμπούλα, ειδικά παλαιότερα, για να πειθαρχήσει τα παιδιά του;

Σίγουρα το έχουν κάνει και άλλοι γονείς. Ποιος, όμως, θα περίμενε ότι και ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα ζητούσε τη βοήθεια του… Άι Βασίλη για να συνετίσει τα παιδιά του;

Ο 62χρονος ηθοποιός, όμως, αυτό ακριβώς κάνει.

Όπως παραδέχθηκε στο περιοδικό People, όταν τα 6χρονα δίδυμα που έχει με τη δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν παραφέρονται, φωνάζει τον Άι Βασίλη!

«Εξακολουθούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο», είπε, εξηγώντας ότι όταν τα παιδιά του συμπεριφέρονται άσχημα, όποια εποχή του χρόνου κι αν είναι, τότε εκείνος δέχεται… τηλεφώνημα από τον Άγιο Βασίλη! Έχει, μάλιστα, περάσει στο τηλέφωνό του έναν φίλο σαν… Santa!

Και η συζήτηση με τον πιο αγαπημένο Άγιο όλων έχει κάπως έτσι:

– Γεια σου Άγιε Βασίλη, πώς πάει;

– Όλα καλά. Τα παιδιά;

– Λοιπόν, δεν ξέρω. Παιδιά, πώς τα πάμε;

Και, κάπως έτσι, η κακή συμπεριφορά κόβεται μαχαίρι… Μην τυχόν και ο Άι Βασίλης δεν τους φέρει δώρα!

5 θετικές στρατηγικές για καλή συμπεριφορά

Πώς μπορούμε, όμως, να μάθουμε τα παιδιά να συμπεριφέρονται όμορφα, χωρίς «μπαμπούλα» ή Άι Βασίλη;

Να είστε σαφείς και συνεπείς

Θέστε σαφείς προσδοκίες για τη συμπεριφορά και ενισχύετε με συνέπεια αυτές τις προσδοκίες με θετική ενίσχυση όταν το παιδί σας ανταποκρίνεται σε αυτές. Αποφύγετε τη χρήση αόριστων κανόνων ή κανόνων που δεν χαρακτηρίζονται από συνέπεια και μπορεί να μπερδέψουν το παιδί σας ή να μην το βοηθούν να καταλάβει τι περιμένετε από αυτό.

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Αναγνωρίστε στο παιδί -και επαινέστε το γι΄αυτό- όταν έχει καλή συμπεριφορά και εστιάστε στη θετική ενίσχυση παρά στην τιμωρία για τυχόν αρνητική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαινείτε ή να επιβραβεύετε το παιδί όταν μοιράζεται τα παιχνίδια του ή βοηθά στις δουλειές του σπιτιού.

Γίνετε πρότυπο καλής συμπεριφοράς

Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα, γι’ αυτό φροντίστε να συμπεριφέρεστε όπως θέλετε να συμπεριφέρετε και το παιδί σας. Δείξτε του τι σημαίνει να είσαι ευγενικός, τι σημαίνει σεβασμός, πώς να είναι υπεύθυνο μέσα από τις δικές σας πράξεις και την αλληλεπίδραση μαζί του.

Χρησιμοποιήστε φυσικές συνέπειες

Αντί να καταφεύγετε στην τιμωρία για να αποτρέψετε τις κακές συμπεριφορές, χρησιμοποιήστε φυσικές συνέπειες για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει τον αντίκτυπο των πράξεών του. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας αρνηθεί να φορέσει παλτό μια κρύα μέρα, πιθανότατα θα αισθανθεί ότι κρυώνει και δεν θα αισθάνεται καλά, κάτι που μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει γιατί είναι απαραίτητο να ντύνεται κατάλληλα.

Ενθαρρύνετε την επικοινωνία

Αντί να τιμωρείτε το παιδί σας για την κακή του συμπεριφορά, ενθαρρύνετε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία για να καταλάβετε γιατί συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρθηκε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε υποκείμενα ζητήματα ή συναισθήματα και να βρείτε πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση προκλητικών συμπεριφορών.

Η θετική πειθαρχία εστιάζει στη διδασκαλία, αντί στην τιμωρία, για να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει καλή συμπεριφορά και να κάνει θετικές επιλογές. Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές στην ανατροφή των παιδιών, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη, τη μάθηση και την επιτυχία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κακοποίηση: Κατάθλιψη, αποβολές, αλκοολισμός και αυτοτραυματισμοί μεταξύ των επιπτώσεων στην υγεία των θυμάτων [μελέτη]