Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν – Τα παιδιά στο επίκεντρο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πολιομυελίτιδα
Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας καθιερώθηκε από τον οργανισμό Rotary International εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και διεξάγεται κάθε 24η Οκτωβρίου με αφορμή τον εορτασμό της γέννησης του Jonas Salk, επικεφαλής της πρώτης επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά της ασθένειας. Η χρήση αυτού του αδρανοποιημένου εμβολίου και η μετέπειτα διαδεδομένη χρήση της θεραπείας με φάρμακο από το στόμα, που αναπτύχθηκε από τον Albert Sabin, οδήγησαν στη δημιουργία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (GPEI) το 1988. Από το 2013, η GPEI κατάφερε να μειώσει τον επιπολασμό της πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 99%.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια άκρως σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί μέσω εμβολιασμού. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές και προστατεύει ένα παιδί για όλη τη ζωή του. Η στρατηγική για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, επομένως, βασίζεται στην πρόληψη της μόλυνσης με την ανοσοποίηση κάθε παιδιού στον κόσμο, μέχρι να σταματήσει πλήρως η εκ νέου μετάδοσή της και ο κόσμος να δώσει οριστικό τέλος σε αυτήν.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Τι είναι η νόσος

Η πολιομυελίτιδα είναι μια άκρως μολυσματική ιογενής νόσος, η οποία πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της οδού κοπράνων-στόματος ή, λιγότερο συχνά, από κάποιο άλλο “μέσο”, όπως το μολυσμένο νερό, ή φαγητό. Μόλις εισέλθει στο σώμα, ο ιός πολλαπλασιάζεται στο έντερο, από όπου μπορεί να εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Συμπτώματα

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Τα αρχικά συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Πόνος στα άκρα

Από στατιστικής πλευράς, 1 στα 200 περιστατικά λοίμωξης με τον ιό της πολιομυελίτιδας οδηγεί σε μη αναστρέψιμη παράλυση (συνήθως στα πόδια). Μεταξύ εκείνων των ατόμων που παθαίνουν παράλυση, το 5-10% πεθαίνουν εξαιτίας αδυναμίας να αναπνεύσουν (παράλυση των μυών του αναπνευστικού συστήματος).

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Ποιοι κινδυνεύουν

Η πολιομυελίτιδα επηρεάζει κυρίως μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Άλλα στοιχεία

  • Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 99% τις τελευταίες δεκαετίες, από τα περίπου 350.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο το 1988 στα μόλις 37 το 2016. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας συντονισμένης προσπάθειας για την εξάλειψη της νόσου.
  • Από τα 3 στελέχη του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας (τύπος 1, τύπος 2 και τύπος 3), η πολιομυελίτιδα τύπου-2, εξαλείφθηκε το 1999 και τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας τύπου-3 είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία.
  • Ενδημικά, η μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας συνεχίζεται στο Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν. Από την στιγμή που έστω κι ένα παιδί παραμένει μολυσμένο, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο να προσβληθούν από την πολιομυελίτιδα. Η αποτυχία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τα τελευταία μεμονωμένα, σχεδόν, περιστατικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση 200.000 νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, μέσα σε 10 χρόνια, σε όλο τον κόσμο.
  • Στις περισσότερες χώρες, η παγκόσμια προσπάθεια έχει επεκτείνει τις ικανότητες για την αντιμετώπιση άλλων λοιμωδών νοσημάτων με τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων παρακολούθησης και ανοσοποίησης.

Πηγές: https://www.endpolio.orghttp://www.euro.who.inthttp://www.who.int (1) και http://www.who.int (2)