Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: 3 παράγοντες που επηρεάζουν την γυναικεία γονιμότητα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γονιμότητα
Η σημερινή ημέρα Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Η σχετική ενημέρωση των ζευγαριών για την γονιμότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν λάβουμε υπόψη μας κάποια πολύ ανησυχητικά νούμερα και ποσοστά που αναδείχθηκαν μετά από εκτεταμένη διεθνή έρευνα ειδικών σε θέματα αναπαραγωγής.

Αναλυτικά, παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.

Η ηλικία, το σωματικό βάρος (παχυσαρκία ή πολύ μικρό βάρος), η διατροφή και το κάπνισμα είναι γνωστοί παράγοντες υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Δείτε 3 απρόσμενους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις πιθανότητες μια γυναίκας να συλλάβει:

Χημικές ουσίες στο σπίτι

Η έκθεση σε ρυπαντικά, φυτοφάρμακα και βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά έως και 29%, σύμφωνα με έρευνα του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives. Επιπλέον, έρευνα του 2015 από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατέληξε σε μια λίστα 15 κοινών χημικών ουσιών που σχετίζονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν εννέα PCBs, τρία φυτοφάρμακα, πολλές φθαλικές ενώσεις (που βρίσκονται συχνά στα είδη προσωπικής φροντίδας και προϊόντα ομορφιάς, όπως αρώματα και βερνίκια νυχιών) και το φουράνιο (τοξίνη), ένα υποπροϊόν της βιομηχανικής καύσης.

Υπερβολική σωματική άσκηση

Η γυμναστική σας βοηθάει να παραμείνετε σε φόρμα και σας γεμίζει ενέργεια, αλλά αν το παρακάνετε, τότε μειώνετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε, καθώς επηρεάζεται η ωορρηξία σας. Έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος που ασκούνται έντονα για περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα είχαν αυξημένη δυσκολία να συλλάβουν. Η πιο προφανής ένδειξη ενός πιθανού προβλήματος είναι μια αλλαγή στον έμμηνο κύκλο.

Πρόβλημα στο θυρεοειδή

Έρευνα του 2015 μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Obstetrician & Gynecologist έδειξε ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά στην ωορρηξία και την πιθανότητα εγκυμοσύνης, κάτι που φαίνεται πως ισχύει τόσο για προβλήματα υπέρ- όσο και υπολειτουργίας του θυρεοειδούς.

http://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SOS: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στη γονιμότητα

Καθυστέρηση: Πότε δεν είναι σημάδι εγκυμοσύνης

Η δισφαινόλη επηρεάζει την γονιμότητα σε βάθος τριών γενεών!

Δείτε πως το κάπνισμα »σκοτώνει» τη γονιμότητα