Παγκόσμια ημέρα αυτισμού! Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Iatropedia
Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από μια τριάδα διαταραχών που αφορούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη σκέψη και την επικοινωνία. Είναι μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και μέσα στο φάσμα των διαταραχών ανήκει και το σύνδρομο Asperger. Η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα του αυτισμού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή με μια καθιερωμένη γενετική βάση, δηλαδή σοβαρός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι η κληρονομικότητα. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, αν και υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ορισμένες τοξίνες, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα στα παιδιά με αυτισμό.

Μπορεί το εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) να προκαλέσει αυτισμό;

Το θέμα αυτό έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του MMR και του αυτισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς;

Η καθυστέρηση στην ομιλία του παιδιού είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Άλλες διαταραχές περιλαμβάνουν:

Το παιδί δεν σας κοιτάει στα μάτια (έλλειψη οπτικής επαφής), δεν χαμογελάει, δεν ανταποκρίνεται και δεν απαντάει όταν το φωνάζετε με το όνομά του.

Το παιδί φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους και για ότι συμβαίνει γύρω του και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του.

Δεν θέλει να το παίρνουν αγκαλιά, δεν του αρέσουν τα χάδια και η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από έντονη απάθεια και ιδιότυπη συμπεριφορά.

Δεν κάνει εύκολα παρέα με άλλα παιδάκια και δείχνει απομονωμένο.

Κάνει κάποιες στερεότυπες κινήσεις με το σώμα του και ασχολείται πολύ και με περίεργο τρόπο με διάφορα αντικείμενα.

Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική για την πορεία του παιδιού, γιατί δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης με θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τόσο του παιδιού όσο και των γονιών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com