Παχυσαρκία: Ένας άγνωστος κίνδυνος για τις μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους

  • Ρούλα Τσουλέα
παχυσαρκία
Τι έδειξε νέα έρευνα στην οποία εξετάστηκε το μητρικό γάλα νέων μητέρων. Η σχέση με τη φλεγμονή και τα λιπαρά οξέα στο αίμα. Τι ρόλο παίζει η παχυσαρκία.

Οκτώ στις δέκα νέες μητέρες αρχίζουν να θηλάζουν τα μωρά τους, αλλά καθώς περνά ο καιρός ο αριθμός όσων συνεχίζουν τον θηλασμό μειώνεται διαρκώς, εν μέρει διότι ελαττώνεται δραστικά η παραγωγή γάλακτος. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ειδικά στις γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία, η αιτία του φαινομένου είναι η φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή είναι ίδιον της παχυσαρκίας. Όταν ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος, αναπτύσσεται φλεγμονή στον λιπώδη ιστό η οποία εξαπλώνεται στα όργανα και τα συστήματα όλου του σώματος.

Η φλεγμονή, όμως, μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς. Ωστόσο τα λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό υλικό των λιπών που χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό για να μεγαλώσει.

«Η επιστήμη έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε και εκείνων στο αίμα μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rachel Walker, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αν κάποιος τρώει πολύ σολομό, στο αίμα του θα έχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν τρώει πολλά χάμπουργκερ, στο αίμα του θα έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά».

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτά τα λιπαρά περνούν από το αίμα στο μητρικό γάλα, πρόσθεσε η Dr. Walker. «Διαπιστώσαμε ότι η συσχέτιση αυτή ήταν πολύ ισχυρή στις γυναίκες που έτρεφαν τα μωρά τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα λιπαρά οξέα που υπήρχαν στο αίμα τους, ανιχνεύθηκαν και στο μητρικό γάλα», εξήγησε.

Αντιθέτως, το γάλα των γυναικών με παχυσαρκία περιείχε ελάχιστα λιπαρά οξέα. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «τα λίπη δεν κατορθώνουν να εισέλθουν στον μαζικό αδένα των γυναικών με χρόνια φλεγμονή», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Journal of Nutrition. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν αναλύσεις σε δείγματα μητρικού γάλακτος από 61 γυναίκες.

Οι 23 εξ αυτών παρήγαγαν πολύ λίγο γάλα, παρότι προσπαθούσαν να διεγείρουν την παραγωγή του εξάγοντας συνεχώς γάλα. Οι 20 είχαν μέτρια παραγωγή γάλακτος. Οι υπόλοιπες 18 είχαν πολύ γάλα και έτρεφαν αποκλειστικά με αυτό τα μωρά τους.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μητέρες, όσες είχαν πολύ λίγο γάλα ήταν πολύ πιθανότερο να πάσχουν από παχυσαρκία και να έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. Επιπλέον, το γάλα τους περιείχε ελάχιστα λιπαρά οξέα και αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών.  Μειωμένα ήταν τα λιπαρά οξέα και στο γάλα των γυναικών με μέτρια παραγωγή.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) συνιστούν να θηλάζουν αποκλειστικά οι μητέρες τα μωρά τους κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ωστόσο μόνο το 25% των μητέρων κατορθώνουν να φτάσουν στο εξάμηνο.

Φωτογραφία: iStock