Όταν βλέπουν γιατρό τα παιδιά ανεβάζουν πίεση

  • Iatropedia
Η υπέρταση δεν χτυπάει μόνο τους ενήλικες ή και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά και τα μικρά παιδιά. Τουλάχιστον 3 στα 100 παιδάκια παρουσιάζει υπέρταση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά, όταν τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον του γιατρού, για μια εξέταση ή ένα εμβόλιο για παράδειγμα. Τότε το ποσοστό των παιδιών που η πίεση τους χτυπάει κόκκινο, ανέρχεται στο 40% !!!

Οι γιατροί το εξηγούν με την ονομασία: “ο φόβος της λευκής μπλούζας”. Αυτό τόνισε και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Βασίλειος Κώτσης, στο περιθώριο του διεθνούς συμποσίου με θέμα “Η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης στην καρδιαγγειακή ιατρική και τη θεραπεία της υπέρτασης” που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι όμως η παιδική υπέρταση, που οφείλεται και πως μπορεί να διαγνωστεί; Ο κ. Κώτσης εξηγεί ότι η παιδική υπέρταση στις μέρες μας είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο γιατί τα παιδιά είναι πιο παχύσαρκα σε σχέση με το παρελθόν. Και συνεχίζει: “ Η διάγνωση της παιδικής υπέρτασης μπορεί να γίνει με την 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης με ένα μηχάνημα μεγέθους κινητού, το οποίο φορά το παιδί για 24 ώρες και το οποίο μετρά την πίεση κάθε 20 λεπτά. Σε περίπτωση που διαγνωστεί υπέρταση σε πρώτη φάση συνιστάται αλλαγή τρόπου ζωής, αλλαγή της διατροφής , λιγότερο αλάτι, λιγότερα λιπαρά και πολύ περπάτημα και άσκηση. Σε δεύτερη φάση, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την διατροφή και την άσκηση, χορηγούνται αντιυπερτασικά φάρμακα σε δόσεις κατάλληλες για παιδιά”

Όπως εξηγεί ο κ Κώτσης η 24ωρη καταγραφή της υπέρτασης, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Υπερτασιολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, δίνει ακριβέστερη διάγνωση όχι μόνο στις περιπτώσεις της παιδικής υπέρτασης αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν συγκαλυμμένη υπέρταση.

“Στις περιπτώσεις συγκαλυμμένης υπέρτασης , η πίεση του ασθενούς είναι φυσιολογική όταν μετριέται στο ιατρείο αλλά υψηλή όταν μετριέται εκτός ιατρείου. Παρατηρείται κυρίως σε άτομα που έχουν έντονη δραστηριότητα στη διάρκεια ημέρας και υψηλό βαθμό άγχους. Αυτά τα άτομα όταν έρχονται στο ιατρείο χαλαρώνουν και έτσι η πίεση τους φαίνεται φυσιολογική. Επειδή είναι δύσκολο να διαγνωστούν χρησιμοποιείται η συσκευή 24ωρης καταγραφής πίεση σε άτομα που πληρούν κάποια κριτήρια, όπως πχ σε νεαρής ηλικίας άντρες που καπνίζουν. Σε περίπτωση που δεν διαγνωστεί η συγκαλυμμένη υπέρταση μπορεί να προβληθούν διάφορες βλάβες στα όργανα όπως στην καρδιά και τα νεφρά, να εκδηλωθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια στις μεγαλύτερες ηλικίες” εξηγεί ο κ Κώτσης.

Εξάλλου ένα ποσοστό περίπου 5% ατόμων ηλικίας 30-40 ετών παρουσιάζει πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση εγκεφαλικού. Για την εμφάνιση της ενοχοποιείται ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η παχυσαρκία , η κατανάλωση λιπαρών και αλατιού , το κάπνισμα , το άγχος και τα γονίδια

“Η διάγνωση της πρώιμης αρτηριοσκλήρυνσης μπορεί πλέον να γίνεται με τη μέτρηση της αρτηριακής σκληρίας. Πρόκειται μία ανώδυνη και εύκολη μέθοδο. Με ένα ηλεκτρόδιο, που το βάζουμε πάνω στις αρτηρίες, μετράμε το βαθμό σκλήρυνσης των αγγείων. Όταν διαγνωστεί πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση δίνεται βάρος στην πρόληψη και συνιστούμε αλλαγή τρόπου ζωής , περισσότερη άσκηση, λιγότερο αλάτι, και μεσογειακή διατροφή” αναφέρει ο κ Κώτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την υψηλή πίεση και την υπέρταση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το εγκεφαλικό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν