Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης απειλούν για δεκαετίες την υγεία των γυναικών

  • Ρούλα Τσουλέα
επιπλοκές
Τα ευρήματα νέας, μακροχρόνιας έρευνας που εξέπληξαν ακόμα και τους γιατρούς.

Ιδιαίτερα προσεκτικές με την υγεία τους πρέπει να είναι οι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η προεκλαμψία. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για πολλές δεκαετίες μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την επιπλοκή που είχαν εκδηλώσει. Είναι μέγιστος την πρώτη δεκαετία από τον τοκετό, αλλά παραμένει αυξημένος επί έως και 46 χρόνια αργότερα!

Υπολογίζεται ότι το σχεδόν 30% των γυναικών παρουσιάζουν επιπλοκές σε τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη, λένε οι ερευνητές. Οι επιπλοκές αυτές ενδεχομένως προκαλούν μικρές αλλαγές στην φυσιολογία του σώματος, όπως η φλεγμονή ή κάποια ανωμαλία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να επιμείνουν ή να εξελιχθούν μετά την εγκυμοσύνη, οδηγώντας κάποια στιγμή στο μέλλον σε προβλήματα υγείας.

«Η εγκυμοσύνη παρέχει μοναδική ευκαιρία για να εντοπίσουμε τις γυναίκες υψηλού κινδύνου. Οι γυναίκες αυτές μπορούν να αρχίσουν νωρίς τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, πριν εκδηλώσουν χρόνια προβλήματα υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Casey Crump, καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του συστήματος Υγείας Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας 2,19 εκατομμυρίων γυναικών από τη Σουηδία. Όλες τους είχαν μονήρη κύηση μεταξύ 1973 και 2015.

Οι ερευνητές αναζήτησαν μεταξύ τους όσες εκδήλωσαν μία ή περισσότερες από πέντε σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Οι επιπλοκές ήταν:

  1. Ο πρόωρος τοκετός
  2. Η απόκτηση μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος για το στάδιο της κύησης
  3. Η προεκλαμψία
  4. Άλλες υπερτασικές διαταραχές
  5. Ο διαβήτης κύησης

Η ανάλυση των δεδομένων έγινε μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2023. Έως τότε είχαν περάσει έως και 46 χρόνια από την εποχή που οι γυναίκες γέννησαν τα μωρά τους.

Τα ευρήματα

Στο μεσοδιάστημα, 88.055 από τις γυναίκες (ποσοστό 4%) έχασαν τη ζωή τους. Κατά τον θάνατό τους είχαν μέση ηλικία 59 ετών (κυμαινόταν από 50 έως 67 ετών).

Οι γυναίκες που είχαν εκδηλώσει κάποια επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν κατά μέσον όρο 50% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Όσες είχαν πολλές επιπλοκές διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάθε επιπλοκή είχε διαφορετική επίπτωση στον κίνδυνο θανάτου. Ειδικότερα:

  • Ο διαβήτης κυήσεως σχετιζόταν με 52% περισσότερες πιθανότητες θανάτου
  • Ο πρόωρος τοκετός με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο
  • Η απόκτηση μωρού με χαμηλό βάρος με 30% αυξημένο κίνδυνο
  • Η προεκλαμψία με 13% περισσότερες πιθανότητες θανάτου
  • Οι άλλες υπερτασικές διαταραχές με 27% μεγαλύτερο κίνδυνο

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι και οι πέντε αρνητικές εκβάσεις της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ακόμα και 46 χρόνια αργότερα», δήλωσε ο Dr. Crump.

Οι αιτίες θανάτου

Η μελέτη αποκάλυψε και ποιες ήταν οι συχνότερες αιτίες θανάτου. Και οι πέντε επιπλοκές της εγκυμοσύνης αύξαναν έως και 2,5 φορές τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Διπλασίαζαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά αίτια και αύξαναν κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνου.

Υπερδιπλασίαζαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη στις γυναίκες με πρόωρο τοκετό. Τέλος, ο ίδιος κίνδυνος ήταν 25 φορές υψηλότερος σε όσες είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης επηρεάζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τον οργανισμό. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να προσέχουν οι γυναίκες που τις εκδηλώνουν, κατέληξε ο Dr. Crump.

Φωτογραφία: iStock